«Αιγαίο, το Μυθικό Γαλάζιο» Έκθεση ζωγραφικής της Σμυρνιάς Έλλης Φιλίδη στη Χίο

Eleni Filidis Chios

Άνεμος Σμύρνης στην Χίο

Η Έλλη Φιλίδη, Σμυρνιά ζωγράφος, για μια ακόμα φορά συναντιέται με φίλους της τέχνης, στις 11-29 Ιανουαρίου του 2017 στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου. Το «Αιγαίο, το Μυθικό Γαλάζιο» βασίζεται στην προηγούμενη έκθεση της Έλλης Φιλίδη «Ένα Παραμύθι του Μαιάνδρου» που πραγματοποιήθηκε στη Σμύρνη το 2016.

Η έκθεση είναι εμπνευσμένη από το μοτίβο του μαιάνδρου, τους θρύλους της Αρχαίας Εποχής και τους πολιτισμούς του Αιγαίου. Οι φίλοι της τέχνης με αυτή την έκθεση έχουν την ευκαιρία να θυμηθούν πολλούς από τους μύθους της Τροίας της Κρήτης, της Αθήνας και της Σμύρνης.

«Αιγαίο, το Μυθικό Γαλάζιο»
Το Αιγαίο, στο απέραντο γαλάζιο του κρύβει μυστήρια πολιτισμού και εμπειρία χιλιάδων χρόνων. Μερικές φορές στον αφρό των κυμάτων του θυμίζει μια παραμυθένια αγάπη, όπως της Ελένης και του Πάρη και άλλες φορές θυμίζει έναν αρχαίο ναό που βρίσκεται πάνω στην κορυφή ενός ερημικού νησιού και μοιάζει σαν να χαιρετάει τους περασμένους αιώνες. Το Αιγαίο Πέλαγος ήταν το επίκεντρο στα αρχαία χρόνια που κάθε φορά με την ίδια φιλοξενία είχε αγκαλιάσει διαφορετικούς ένδοξους πολιτισμούς, σε έρωτες, σε χωρισμούς, σε πολέμους, σε γιορτές, στην κάθε στιγμή της ζωής. Έχε δώσει έμπνευση στους στίχους των ποιητών, στους σοφούς και έχει μετατραπεί σε αρένα μάχης που πολεμούσαν οι θεοί…

Για την έκθεση της Σμύρνης είπαν:

Η Α.Θ.Π ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ είπε για την έκθεση “Ένα Παραμύθι του Μαιάνδρου” 9 – 20 Μαϊου- Σμύρνη 2016. «Η αγαπητή Έλλη, με την τέχνη της στην Ιστορική πόλη της Σμύρνης μας τιμά ιδιαιτέρως και μας εκπροσωπεί επάξια στον χώρο της Ορθοδοξίας, της Ρωμιοσύνης και του πολιτισμού. Την συγχαίρω από τα βάθη της καρδιάς μου και οι ευχές μου να την συντροφεύουν στην τέχνη της και στην ζωή της».

«Σας συγχαίρω για την σημαντική έκθεση σας που προβάλει την κληρονομιά της Σμύρνης. Με εγκάρδιες ευχαριστίες, χαιρετώ με αγάπη και σεβασμό την μητέρα σας για την οποία αφιερώσατε την έκθεση».
Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Σμύρνη, Αργυρώ Παπούλια

«Σμυρνιά, η Έλλη Φιλίδη, η δικιά μας Έλλη, αποτελεί τη συνέχεια της Ρωμιοσύνης στην Ιωνική γη και τη πρωτεύουσά της, την καλλίστη Σμύρνη. Είναι η όντως σπουδαία και καταλυτική συνέχεια της Ρωμαίικης κουλτούρας και του ανεπανάληπτου ελληνικού πολιτισμού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Την ευχαριστούμε που υπάρχει και που αναδεικνύει την κοινότητά μας μέσα στην πολυπολιτισμική Σμύρνη. Τη συγχαίρουμε και της εκφράζουμε όλη την αγάπη μας».
Ο Ιερατικώς Προιστάμενος Σμύρνης Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου Κύριλλος Συκής

Έλλη Φιλίδη
Η Έλλη Φιλίδη με μητέρα χιώτικης καταγωγής στα παιδικά της χρόνια έχει ζήσει τις πιο όμορφες στιγμές στην Χίο. Μεγάλωσε ακούγοντας τις ιστορίες του Ομήρου από την μητέρας της και οι καλλιτεχνικές της δραστηριότητες έχουν επηρεαστεί από μύθους τις αρχαιότητας αλλά και από τις ιστορίες των ανθρώπων της Χίου αλλά και από το νησί. Παλιότερα είχε συμμετάσχει σε 3 ομαδικές εκθέσεις και σε μια προσωπική στην Χίο. Για μια ακόμα φορά η Έλλη Φιλίδη έχει την χαρά και την ευχαρίστηση να βρίσκεται στην Χίο με μια ακόμα προσωπική της έκθεση. Στο μέλλον επιθυμεί να συνεχίσει τις καλλιτεχνικές της δραστηριότητες στο εργαστήριο ζωγραφικής που θα έχει στο νησί της Χίου. Το 1960 ξεκίνησε την καλλιτεχνική της ζωή επηρεασμένη από το Γάλλο ζωγράφο Πωλ Σεζάν και την τεχνική του ‘λάδι σε καμβά’. Αφού εργάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα δημιουργώντας έργα νεκρής φύσης και ζωγραφικής τοπίου. Tα θέματα αυτά έχουν εισέλθει σε μια νέα διάσταση, στην αναζήτηση για συγκέντρωση μεγάλων καμβάδων. Αργότερα συνέχισε την καλλιτεχνική της παραγωγή με έργα γλυπτικής και κεραμικής. Την περίοδο 1986-2011 απέκτησε ατελιέ και γκαλερί που συνέχισε τις εργασίες τέχνης και φιλοξένησε εκθέσεις ντόπιων και ξένων καλλιτεχνών. Εμφανίστηκε ως ιδιοκτήτρια γκαλερί που έπαιξε σημαντικό ρολό στην πολιτιστική ζωή της Σμύρνης. Τα τελευταία χρόνια η Έλλη Φιλίδη παρουσίασε πάνω από 20 ατομικές της εκθέσεις σε Ελλάδα, Τουρκία και Ελβετία. Πλέον εργάζεται ως σύμβουλος τέχνης στο Κέντρο Τέχνης Αρκάς στην Σμύρνη και συνεχίζει επίσης τα έργα και τις δραστηριότητες της στο εργαστήριο της.


Ξενοδοχεία στην Κωνσταντινούπολη


Ξενοδοχεία στη Σμύρνη


Ξενοδοχεία στην Καππαδοκία