«Έφυγε» η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης και κορυφαία τουρκολόγος Ελισάβετ Ζαχαριάδου

Η κορυφαία τουρκολόγος και βυζαντινολόγος,  ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστήμιου Κρήτης, Ελισάβετ Ζαχαριάδου, πέθανε την παραμονή των Χριστουγέννων, σε μια περίεργη σύμπτωση, αφού ο θάνατό της ήταν κοντά χρονικά με τον θάνατο του επί χρόνια συνεργάτη της στη Βικελαία Βιβλιοθήκη Ανδρέα Σαββάκη.

Οι δύο τους συνεργάζονταν για την μετάφραση των τουρκικών αρχείων της Βικελαίας.

Η κηδεία θα γίνει στην Αθήνα μετά τις 2 Ιανουαρίου.

Η Ελισάβετ Ζαχαριάδου μαζί με τον Βασίλη Δημητριάδη υπήρξαν οι ιδρυτές του Προγράμματος Τουρκικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών και υπεύθυνοι για τη λειτουργία του από το 1987 ως το 1998. Ήταν επίτιμο μέλος του Ινστιτούτου. Η Ελισάβετ Ζαχαριάδου διετέλεσε καθηγήτρια Τουρκολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης από το 1985 έως το 1998. Το 1990 έγινε επίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Άγκυρας και από το 1993 είναι μέλος της Academia Europaea.

Η Ελισάβετ Ζαχαριάδου είχε αναγνωριστεί διεθνώς ως μια από τις σημαντικότερες ερευνήτριες στον χώρο των τουρκικών σπουδών. Οι δημοσιεύσεις της αποτελούν σταθερές αναφορές σε όλα τα συνθετικά έργα για την τουρκική και οθωμανική ιστορία.

Το Πρόγραμμα Τουρκικών Σπουδών τίμησε την Ελισάβετ Ζαχαριάδου με την αφιέρωση σε αυτή και τον Βασίλη Δημητριάδη της έκδοσης των πρακτικών του 6ου Διεθνούς Συμποσίου του Προγράμματος, το οποίο ξεκίνησε με δική της πρωτοβουλία.

Η Ελισάβετ Ζαχαριάδου ήταν συγγραφέας  πολλών βιβλίων.

Είχε επιμεληθεί την έκδοση των πρακτικών των τεσσάρων πρώτων Διεθνών Συμποσίων του Προγράμματος Τουρκικών Σπουδών του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών.

Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, συμμεριζόμενη την οδύνη της οικογένειας της αείμνηστης συνεργάτιδός της  Ελισάβετ Ζαχαριάδου, εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια για τον αδόκητο χαμό της.

Η Ελισάβετ Ζαχαριάδου, ως καθηγήτρια αλλά και ως ομότιμη καθηγήτρια Τουρκολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, μαζί με τους υπό την εποπτεία και καθοδήγηση ερευνητές της, ανέδειξαν σε σημαντικό βαθμό και άφησαν ένα σπουδαίο εκδοτικό έργο, σχετικό με τη μετάφραση των κωδίκων του Ιεροδικείου. Πρόκειται για τους κώδικες του Τούρκικου Αρχείου Ηρακλείου που φυλάσσονται στη «Β.Δ.Β.».

Την ευχαριστούμε θερμά για τη μοναδική της αυτή προσφορά, αλλά και για το υπέρμαχο ενδιαφέρον της προς τη Βιβλιοθήκη μας, ευχόμενοι  καλό της ταξίδι!

Για την απώλεια της ομότιμης καθηγήτριας  Ελισάβετ Ζαχαριάδου θρηνεί το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η Ελισάβετ Ζαχαριάδου υπήρξε από τα πρώτα μέλη του  Τμήματος  και  του  Τομέα  Ανατολικών  και  Αφρικανικών  Σπουδών.  Εργάστηκε  επίμονα για την καθιέρωση των οθωμανικών σπουδών στην Ελλάδα και συνέβαλε  αποφασιστικά  στο  να  δημιουργηθεί    στο  Ρέθυμνο,  στο  Τμήμα  Ιστορίας  και  Αρχαιολογίας και στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, ένα κέντρο έρευνας και  μελέτης    της Οθωμανικής και Τουρκικής Ιστορίας με ιδιαίτερη φυσιογνωμία.

«Φεύγει αφήνοντας ένα θεμελιώδες έργο στις τουρκολογικές και οθωμανολογικές σπουδές, το  οποίο έχει κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση και για το οποίο έλαβε πολλές τιμητικές  διακρίσεις. Η απώλειά της είναι μεγάλη για όλη την επιστημονική κοινότητα, στην  Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τα μέλη του Τμήματος εκφράζουν τα θερμά τους  συλλυπητήρια  στους οικείους της» αναφέρεται στο ψήφισμα του Τμήματος.

Πηγή: patris.gr