Επιταχύνεται η κατάργηση βίζας για τους Τούρκους πολίτες

eu_turkey_visa

Η επιτάχυνση της απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα της Άγκυρας προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία στην χθεσινή Σύνοδο Κορυφής για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.  Αίτημα στο οποίο συμφώνησε η ΕΕ να γίνει το 2016 υπό τον όρο κυρίως η Άγκυρα να ανασχέσει τη ροή των προσφύγων προς την Ευρώπη και να δέχεται πίσω μετανάστες που έφυγαν από την Τουρκία αλλά δεν δικαιούνται άσυλο στην Ευρώπη.

«Η επιτάχυνση της διαδικασίας δε σημαίνει ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων θα γίνει χωρίς να έχει πρώτα εκπληρώσει η Τουρκία τα κριτήρια που ορίζουν οι κανόνες», διευκρίνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η αξιολόγηση για την πορεία της Τουρκίας προς την εκπλήρωση των κριτηρίων θα πραγματοποιηθεί την Άνοιξη του 2016.

Από την πλευρά του πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ υπογράμμισε πως θα υπάρχει «ξεκάθαρη σύνδεση» μεταξύ των επιδόσεων της Τουρκίας στην ανάσχεση της ροής των προσφύγων και της απελευθέρωσης της βίζας.

Το άνοιγμα της διαδικασίας της βίζας αναμενόταν να δοθεί το 2017.

Το Σχέδιο Δράσης που εγκρίθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ περιλαμβάνει και την αύξηση της χρηματοδότησης προς την Τουρκία. Η Γερμανίδα Καγκελάριος μετά το τέλος της Συνόδου τόνισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να κινηθεί προς την χρηματοδότηση της Τουρκίας ύψους 3 δις ευρώ καθώς η Άγκυρα έχει ξοδέψει τα τελευταία χρόνια περίπου 7 δις για τις ανάγκες των περίπου 2 εκατομμυρίων προσφύγων που ζουν στην Τουρκία.