EΒΕΘ: Ενημέρωση για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Τουρκία

Η αγορά της Τουρκίας βρέθηκε στο επίκεντρο της εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν το υπουργείο Εξωτερικών και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, στα πρότυπα των «Ημερών Πληροφόρησης Επιχειρηματιών» με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και την ενδυνάμωση της παρουσίας τους σε αγορές του εξωτερικού. Ομιλήτρια ήταν κα Ευγενία Κέππα, γραμματέας Α’ ΟΕΥ που πρόσφατα επέστρεψε από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στην ‘Αγκυρα.

Η κυρία Κέππα περιέγραψε το οικονομικό κλίμα στην Τουρκία και αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που υπάρχουν στη συγκεκριμένη αγορά για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Όσον αφορά στο διμερές εμπόριο Ελλάδος-Τουρκίας κατά την περίοδο 2008-2012 παρατηρείται αύξηση των ελληνικών εξαγωγών (στα 810,48 εκατ. από 578,18 εκατ. ευρώ) και μείωση των εισαγωγών (στα 838,39 εκατ. το 2012 από 1,61 δισ. ευρώ το 2008) με παράλληλη μείωση του εμπορικού ισοζυγίου (το οποίο, ωστόσο παραμένει αρνητικό για τη χώρα μας) από τα 1,033 δισ. στα 27,91 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε, κατά την ομιλία της, η κ. Κέππα στο δασμολογικό καθεστώς που ισχύει για τρόφιμα και ποτά, αλλά και στο προφίλ των Τούρκων καταναλωτών οι οποίοι ενδιαφέρονται για νέα προϊόντα αλλά είναι προσεκτικοί στη σχέση ποιότητας/ τιμής. Προϊόντα με θετικές προοπτικές στην τουρκική αγορά είναι: κακάο, σοκολατοειδή – καφές – κρασί – κατεψυγμένα – προϊόντα κατεψυγμένης ζύμης– βιολογικά – έτοιμα για μαγείρεμα ή για κατανάλωση τρόφιμα – gourmet – εθνικά προϊόντα – προϊόντα υγιεινής διατροφής.

Η κ. Κέππα αναφέρθηκε επίσης στον τουρκικό κατασκευαστικό τομέα ο οποίος –όπως η ίδια σημείωσε- είναι ιδιαίτερα δυναμικός (ο δεύτερος παγκοσμίως) αντιπροσωπεύοντας το 6% του ΑΕΠ της Τουρκίας. Ξένες τεχνικές εταιρίες αναλαμβάνουν έργα μέσω κοινοπραξιών με τουρκικές, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον για την παροχή τεχνογνωσίας.

Στον τομέα των φαρμακευτικών προϊόντων η γειτονική χώρα έχει σημαντική εξάρτηση από τις εισαγωγές οι οποίες την τελευταία δεκαετία τριπλασιάστηκαν σε αξία. Το 2012 οι εισαγωγές από την Ελλάδα ανήλθαν σε 7,6 δισ. ευρώ καταγράφοντας μείωση 31%. Αυξητικούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 10% ετησίως καταγράφει η τουρκική αγορά καλλυντικών και ειδών προσωπικής περιποίησης με έντονο το ενδιαφέρον για φυσικά προϊόντα και αντιηλιακά. Το 2012 οι ελληνικές εξαγωγές καλλυντικών ανήλθαν στα 8,8 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 71% σε σχέση με το 2011, ενώ η συνολική αξία των τουρκικών εισαγωγών καλλυντικών ήταν 1 δισ. δολ. σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με το 2004.

Ταχέως αναπτυσσόμενη είναι επίσης η αγορά πλαστικών με την εγχώρια παραγωγή ωστόσο να καλύπτει μόλις το 15% της ζήτησης, ενώ πολλά περιθώρια υπάρχουν για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (κυρίως υδροηλεκτρική και αιολική, αφού στα φωτοβολταϊκά υπάρχουν περιορισμοί). Η εγχώρια πρωτογενής παραγωγή ενέργειας στην Τουρκία αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 1/3 της κατανάλωσης με τις ενεργειακές ανάγκες να βαίνουν διαρκώς αυξανόμενες.

Στο μέτωπο του τουρισμού καταγράφεται τα τελευταία χρόνια σημαντική αύξηση των αφίξεων στην Ελλάδα Τούρκων ωστόσο ο αριθμός των διανυκτερεύσεων είναι μικρός.  Από 202.348 οι Τούρκοι τουρίστες το 2009, αυξήθηκαν το 2010 σε 561.198 (αύξηση 180%).  Ακολούθησε μείωση 2% (552.090 άτομα) το 2011, ενώ στο εννιάμηνο του 2012 ο αριθμός των Τούρκων επισκεπτών στην Ελλάδα έφτασε τις 466.166 άτομα.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο α΄ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, ενώ ο προϊστάμενος του τμήματος Μελετών και Έρευνας του ΕΒΕΘ, Αντώνης Μπούμπουλας έκανε μια σύντομη παρουσίαση του έργου WIDE στο πλαίσιο του οποίου διοργανώθηκε η εκδήλωση. Ακολούθησαν και κατ΄ ιδίαν συναντήσεις μεταξύ του στελέχους του ΥΠΕΞ και των εκπροσώπων των επιχειρήσεων που εκδήλωσαν σχετικό ενδιαφέρον.