52ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Τα «Διόδια» του Τολγκά Καρατσελίκ στο Διαγωνιστικό Τμήμα

Η τουρκική ταινία «Διόδια» (GIŞE MEMURU) του Τολγκά Καρατσελίκ παίρνει μέρος στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 4 έως τις 13 Νοεμβρίου 2011. H ταινία έχει βραβευθεί το 2010 με το Βραβείο Καλύτερης Πρώτης Ταινίας, Καλύτερου Ηθοποιού & Καλύτερης Φωτογραφίας  στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Antalya Golden Orange.

Πρόγραμμα Προβολών
OΛYMΠION: Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2011 – 18:00
TΩNIA MAPKETAKH: Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2011 – 17:30

 

«Διόδια» (GIŞE MEMURU) 

Διάρκεια: 96′
Έτος Παραγωγής: 2010, Τουρκία

Σκηνοθεσία: Τολγκά Καρατσελίκ
Σενάριο: Tolga Karaçelik
Μουσική: Cem Adıyaman

Με τους: Serkan Ercan (Kenan), Zafer Diper (Hakki Baba), Nergis Öztürk (Nurgül), Nur Aysan (Woman), Büsra Pekin (Nevra), Nadir Saribacak (Hüseyin), Ruhi Sari (Cengiz), Sermet Yesil (Artun), Iskender Bagcilar (Kemalettin)

Υπόθεση

O 35χρονος Κενάν δουλεύει ως υπάλληλος στα διόδια. Με μια αξιοθαύμαστη ικανότητα να εξυπηρετεί τους οδηγούς γρηγορότερα απ’ τους υπόλοιπους συναδέλφους του και να συγκεντρώνεται χωρίς να αποσπάται ούτε για δευτερόλεπτο, ο Κενάν έχει αποκτήσει το παρατσούκλι του Ρομπότ, έναν χαρακτηρισμό που ενισχύει με την αυστηρή, ανέκφραστη συμπεριφορά του.

Φεύγοντας από τη μονότονη δουλειά του, ο Κενάν επιστρέφει σπίτι, όπου μένει μαζί με τον άρρωστο και καταπιεστικό πατέρα του. Ούτε η καλοσυνάτη γειτόνισσά του Νουργκιούλ δεν καταφέρνει να τον μαλακώσει και να του αποσπάσει ένα χαμόγελο. Καθώς οι τοίχοι γύρω από τον Κενάν αρχίζουν να τον σφίγγουν ολοένα και πιο πολύ, εκείνος αρχίζει να παραδίδεται στις αναμνήσεις, στους ακατάληπτους μονολόγους και στις φαντασιώσεις του για μια όμορφη οδηγό που περνά κάθε μέρα από τα διόδια. Ανάγοντας το ατομικό στο οικουμενικό, ο Τολγκά Καρατσελίκ κάνει ένα σχόλιο για το «κουτί-φυλακή» μέσα στο οποίο είναι εγκλωβισμένος ο σημερινός άνθρωπος. Με προσοχή και φροντίδα, αφουγκράζεται κι αναδεικνύει τις λεπτομέρειες της καθημερινής ρουτίνας του πρωταγωνιστή, ισορροπώντας ανάμεσα στη ρεαλιστική απεικόνιση της μονότονης κι ασφυκτικής ρουτίνας και την ονειρική διάσταση της φαντασίας του.

Τολγκά Καρατσελίκ

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1981. Αφού αποφοίτησε από την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά, σπούδασε κινηματογράφο στη Νέα Υόρκη. Οι πέντε μικρού μήκους ταινίες τις οποίες παρουσίασε ως σεναριογράφος και σκηνοθέτης προβλήθηκαν σε πολλά τουρκικά αλλά και διεθνή φεστιβάλ. Επίσης εργάστηκε ως διευθυντής φωτογραφίας στο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ του Μεχμέτ Γκυρελί Istanbul through the Eyes of World Authors. Την περίοδο αυτή ετοιμάζει το σενάριο της δεύτερης μεγάλου μήκους ταινίας του. Τα Διόδια είναι η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία.
Φιλμογραφία
2010 Rapunzel (μμ)
2010 Gise Memuru/Tollbooth