Διάλεξη:«Ο θησαυρός του Αλή Πασά. Ξεδιπλώνοντας το Μύθο μέσω Αρχείων και Αντικειμένων»

Πέμπτη 4 Απριλίου 2019 στις 19:30 στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης, Ασωμάτων 22 & Διπύλου, Κεραμεικός, Αθήνα. ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ο πλούτος του Αλή Πασά έχει λάβει θρυλικές διατάσεις. Λέγεται πως κατοικούσε σε παλάτια κατάμεστα από πολυτελή αντικείμενα, ενώ κατείχε σημαντικές εκτάσεις γης. Ο Αλή Πασάς ήταν κυβερνήτης της Ηπείρου κατά την Οθωμανική περίοδο και συγκεκριμένα από το 1788 ως το 1820, ενώ υπήρξε ένας από τους πλουσιότερους υπηκόους της αυτοκρατορίας. Στο προοίμιο της ελληνικής επανάστασης, ο Αλή Πασάς σκοτώθηκε από σουλτανικά στρατεύματα στα Ιωάννινα και ο επακόλουθος διασκορπισμός της περιουσίας του ενέπνευσε αμέτρητες φήμες σχετικές με τη μοίρα του πλούτου του, φήμες που εξακολουθούν να υφίστανται ως σήμερα.

Στην ομιλία, η Δρ. Neumeier αναδιφώντας τα οθωμανικά αρχεία και εντοπίζοντας αντικείμενα που σχετίζονται  με τον Αλή Πασά συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που ανήκουν στη συλλογή του Μουσείου Μπενάκη, ξεδιπλώνει το μύθο των θησαυρών του Αλή Πασά. Αναδεικνύει μάλιστα το ρόλο τον οποίο διαδραμάτισε η τέχνη και η αρχιτεκτονική στη δημιουργία και προβολή της ταυτότητας και της υστεροφημίας του από τον ίδιο.

Η Emily Neumeier εργάζεται ως βοηθός καθηγητή στο the Tyler School of Art & Architecture του Πανεπιστημίου Temple. Αυτήν την περίοδο, συνεργάζεται με τη Γεννάδιο Βιβλιοθήκη ως ερευνήτρια του Getty/ACLS της ιστορίας της τέχνης. Η διάλεξη παρουσιάζει το τρέχον συγγραφικό της έργο σχετικό με τους αξιωματούχους και την τέχνη και την αρχιτεκτονική που ανέπτυξαν στην οθωμανική περιφέρεια κατά τη διάρκεια του Αιώνα των Επαναστάσεων.