Βραβείο Αναγνωστών 2011

Το μυθιστόρημα του Κωνσταντινουπολίτη συγγραφέα Πέτρου Μάρκαρη «Ληξιπρόθεσμα Δάνεια» είναι ανάμεσα στα βιβλία που προτάθηκαν για το Βραβείο Αναγνωστών 2011 που προκήρυξε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου δίνοντας την ευκαιρία στο αναγνωστικό κοινό να αναδείξει το αγαπημένο ελληνικό μυθιστόρημα της χρονιάς.

Στον τελικό κατάλογο βρίσκονται επίσης τα βιβλία «O παλαιστής και ο δερβίσης» του Θεόδωρου Γρηγοριάδη και «Ο γύρος του θανάτου» του Θωμά Κοροβίνη (όσοι ασχολούνται με τα ελληνοτουρκικά γνωρίζουν καλά το όνομα του).

Στη φετινή διαδικασία, το ΕΚΕΒΙ απέστειλε σε όλες τις Λέσχες Ανάγνωσης της Ελλάδας τον κατάλογο όλων των μυθιστορημάτων που κυκλοφόρησαν την περίοδο 1/10/2010 – 30/9/2011 (399 τίτλοι, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της Βιβλιονέτ) και οι Λέσχες ξεχώρισαν 123 πρωτότυπα ελληνικά μυθιστορήματα.

Η ψηφοφορία των Λεσχών ανέδειξε φέτος  16 βιβλία, λόγω ισοψηφίας στην 15η θέση. Παρέμειναν όμως 14 λόγω της επιθυμίας των συγγραφέων Μάρως Δούκα και Γιάννη Μακριδάκη να εξαιρεθούν τα βιβλία τους από την τελική ψηφοφορία κοινού. Η ψηφοφορία άρχισε στις 9 Νοεμβρίου και θα λήξει στις 5 Δεκεμβρίου 2011.

Πέτρος Μάρκαρης
«Ληξιπρόθεσμα Δάνεια» 

Εκδόσεις Γαβριηλίδης

Τα Ληξιπρόθεσμα Δάνεια αρχίζουν με ένα χαρούμενο γεγονός. Ο αστυνόμος Χαρίτος παντρεύει την κόρη του. Η χαρά του κρατάει όμως, λίγο. Γιατί στις επόμενες μέρες εμφανίζεται ένας δολοφόνος που σκοτώνει τραπεζικούς και ανθρώπους του χρήματος. Σαν να μην έφτανε αυτό η Αθήνα γεμίζει με αφίσες που προτρέπουν όσους χρωστάνε στις τράπεζες να μην πληρώνουν τις δόσεις των δανείων και τις πιστωτικές κάρτες τους. Επειδή ο άγνωστος δολοφόνος σκοτώνει και ξένους σε μια εποχή που το γόητρο της χώρας βρίσκεται στο ναδίρ, ο Χαρίτος και η Ελληνική Αστυνομία τρέχουν και δε φτάνουν. Τα Ληξιπρόθεσμα Δάνεια είναι το πρώτο μέρος μιας τριλογίας, της Τριλογίας της Κρίσεως. Και τα τρία μυθιστορήματα έχουν ως θέμα την κρίση που ταλανίζει σήμερα τους Ελληνες.

Πέτρος Μάρκαρης
Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη αστο 1937. είναι διεθνώς γνωστός Έλληνας συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων. Γράφει στα ελληνικά, τουρκικά και γερμανικά. Εμφανίστηκε το 1965 με το θεατρικό έργο Η ιστορία του Αλή Ρέτζο. Ασχολήθηκε με τη συγγραφή θεατρικών έργων, κινηματογραφικών σεναρίων και τηλεοπτικών σειρών, καθώς και με μεταφράσεις λογοτεχνικών και θεατρικών έργων (μετέφρασε και σχολίασε και τα δύο μέρη του Φάουσττου Γκαίτε). Τα προηγούμενα μυθιστορήματά του Νυχτερινό δελτίο, Άμυνα ζώνης, με τα οποία έγινε γνωστότερος, και Ο Τσε αυτοκτόνησε έχουν πρωταγωνιστή τον αστυνομικό Κώστα Χαρίτο και κυκλοφορούν μεταφρασμένα στη Γερμανία και την Ιταλία (με σημαντική επιτυχία), στη Γαλλία, την Ισπανία, την Αγγλία, την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες. (wikipedia)

Θεόδωρος Γρηγοριάδης
«O παλαιστής και ο δερβίσης»
Eκδόσεις Πατάκη

Καυτό καλοκαίρι. Σε ένα πανηγύρι, σε ένα χωριό της Μακεδονίας, η Μιρέλα, νεαρή Αθηναία φωτογράφος, ενώ βρίσκεται σε αποστολή ενός ταξιδιωτικού περιοδικού, συναντάει τον Τούρκο παλαιστή της ελληνορωμαϊκής πάλης Τζεμάλ, που παλεύει στα θρησκευτικά πανηγύρια με Έλληνες και Bαλκάνιους παλαιστές.
Η σχέση τους θα συνεχιστεί δυνατά, με αλλεπάλληλα ταξίδια από τη μια χώρα στην άλλη, μόνον που ο Τζεμάλ, ποθητός και απελευθερωμένος χαρακτήρας, έχει μπει στο στόχαστρο και άλλων (και όχι πάντα χωρίς τη θέλησή του) πυροδοτώντας απρόβλεπτες επιθυμίες και εξελίξεις. Κάπως έτσι, μια ολόκληρη παρέα εμπλέκεται σε ένα ερωτικό γαϊτανάκι που συμπεριλαμβάνει μια εκκεντρική Βορειοελλαδίτισσα δημοσιογράφο, ένα συγγραφέα που προσπαθεί να γίνει δερβίσης, έναν καθηγητή οθωμανικής ιστορίας. Ένα πολυπρόσωπο μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στα πρώτα χρόνια του αιώνα μας, από το 2001 μέχρι το 2008, και σε διαφορετικές πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Ξάνθη, Αδριανούπολη, Κωνσταντινούπολη.

Θεόδωρος Γρηγοριάδης
Γεννήθηκε στο Παλαιοχώρι Παγγαίου, σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Δούλεψε στη δημόσια εκπαίδευση και στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών. Αυτή τη στιγμή πάντως, μόνον γράφει και διαβάζει. (teogrigoriadis.blogspot.com)

 

Θωμάς Κοροβίνης
«Ο γύρος του θανάτου»
Εκδόσεις Αγρα

Το βιβλίο του Θωμά Κοροβίνη “O γύρος του θανάτου” είναι ένα δυναμικό δραματικό μυθιστόρημα που αναφέρεται στην πολυτάραχη ζωή του Αριστείδη Παγκρατίδη (1940-1968), ο οποίος συνελήφθη και εκτελέστηκε ως ο Δράκος του Σέιχ Σου. Μέσα από τις χειμαρρώδεις, υποβλητικές αφηγήσεις εννέα χαρακτηριστικών προσώπων που μιλούν διαφορετικές γλώσσες ανάλογα με τα βιώματα, το χαρακτήρα και το ρόλο που διαδραματίζουν, η αφηγηματική δράση παρακολουθεί το σκηνικό που διαμορφώθηκε στη Θεσσαλονίκη μετά την κατοχή και τον εμφύλιο. Οι συγκλονιστικές, ωμές καταθέσεις των αφηγητών σκιαγραφούν την ψυχολογία των ανθρώπων και συσχετιζόμενες συνθέτουν το κοινωνικοπολιτικό κλίμα της εποχής ενώ παράλληλα ο μυθιστορηματικός χρόνος παρακολουθεί τον κεντρικό ήρωα φωτίζοντας τις σκοτεινές πτυχές της τραγικής προσωπικότητας του νεαρού Αριστείδη.

Θωμάς Κοροβίνης
Φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση, έζησε για οχτώ χρόνια στην Κωνσταντινούπολη. Εδώ και χρόνια ερευνά πτυχές του ελληνικού και του τουρκικού λαϊκού πολιτισμού καθώς και τις σχέσεις μεταξύ τους. Συνεργάζεται με διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά. Έγραψε τα βιβλία: “Τουρκικές παροιμίες”, “Κανάλ ντ’ Αμούρ”, “Τα πρόσωπα της Σωτηρίας Μπέλλου”, “Φαχισέ Τσίκα”, “Σκανδαλιστικές και βωμολοχικές ελληνικές παροιμίες”, “Κωνσταντινούπολη – Λογοτεχνική ανθολογία: Τούρκοι ποιητές υμνούν την Κωνσταντινούπολη”, “Ο Μάρκος στο χαρέμι”. Είναι συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής λαϊκών τραγουδιών.
Δισκογραφία: Από έβενο κι αχάτη, Φουζουλή: Λεϊλά και Μετζνούν, Τακίμια. Συχνά παρουσιάζει συναυλίες με το δικό του ρεπερτόριο ή με θέματα του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού. (biblionet)

Τα υπόλοιπα βιβλία που συμμετέχουν στη διαδικασία της ψηφοφορίας είναι:

Ο ερωτευμένος Πολωνός της Μάρως Βαμβουνάκη
Πρίγκιπες και δολοφόνοι του Μιχάλη Γεννάρη 
Πριν απ’ το ηλιοβασίλεμα του Μάνου Ελευθερίου
Ανεμώλια του Ισίδωρου Ζουργού
Η συμφωνία των ονείρων του Νίκου Θέμελη
Τα σακιά της Ιωάννας Καρυστιάνη
Πώς να κρυφτείς της Αμάντας Μιχαλοπούλου
Η ενοχή της αθωότητας της Ιωάννας Μπουραζοπούλου
Για μια χούφτα βινύλια της Χίλντας Παπαδημητρίου
Κι όμως ανθίζει… της Λίας Μεγάλου-Σεφεριάδη
Η έρημος έρχεται του Μιχάλη Φακίνου

Πληροφορίες για το Βραβείο Αναγνωστών 2011 στη σελίδα του ΕΚΕΒΙ

GRTRnews