Αβραμόπουλος: «Ευρώπη και Τουρκία πρέπει να συνεχίσουν να συνεργάζονται σε όλα τα επίπεδα»

photo: avramopoulos.gr

Την αναγκαιότητα της συνεργασίας Ευρώπης και Τουρκίας αλλά και τη σημαντική συμβολή της Τουρκίας στο προσφυγικό ζήτημα τόνισε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά την επίσκεψή του στις 16 Μαρτίου στις υποδομές για τους μετανάστες και πρόσφυγες στη Λέσβο, συνοδευόμενος από τον προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπουργό Εσωτερικών της Μάλτας, Καρμέλο Αμπέλα και τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

Οι δηλώσεις του κ. Αβραμόπουλου για την Τουρκία

“Το είπα στην αρχή, και το επαναλαμβάνω και τώρα, τα όσα συνέβησαν στην Ευρώπη, τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό όλων των χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επηρεάσουν τη στρατηγική προοπτική της Τουρκιάς, εκεί που συναντιέται και με τη στρατηγική της ΕΕ. Ευρώπη και Τουρκία πρέπει να συνεχίσουν να συνεργάζονται σε όλα τα επίπεδα. Είναι επωφελές για την Ευρώπη και την Τουρκία, ιδιαίτερα δε στο πεδίο όπου συναντιόνται οι ανθρωπιστικές αρχές, τις οποίες η ΕΕ έχει βάλει στον υψηλότερο βαθμό προτεραιότητας, σώζοντας ζωές και διαχειριζόμενη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή την κατάσταση.

Από την άλλη μεριά, να μη ξεχνάμε ότι 3 εκατομμύρια πρόσφυγες βρίσκονται, αυτή τη στιγμή, στην Τουρκία. Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι τα 3 δις της χρηματοδοτικής βοήθειας της ΕΕ, για τα οποία έχει γίνει πολύ συζήτηση, δεν δίνονται στη Τουρκία, αλλά διατίθενται για να μπορεί το ειδικό ταμείο για τους πρόσφυγες από τη Συρία να ανταποκρίνεται στην αποστολή του, παρέχοντας ιατρική περίθαλψη, τρόφιμα, πολιτισμένες και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, και εκπαίδευση στα 3 εκατομμύρια πρόσφυγες που βρίσκονται στη Τουρκία. Πρέπει να αναγνωρίσουμε τη σημαντική συμβολή της Τουρκίας σε αυτό.

Συνεπώς, στο πεδίο της διαχείρισης του μεταναστευτικού δεν κρίνονται οι εσωτερικές πολιτικές, αλλά, κυρίως, οι αρχές πάνω στις οποίες τόσο η Τουρκία όσο και η ΕΕ έχουν βασίσει τις δημοκρατίες τους. Στο μέλλον, αυτός θα είναι ένας χώρος στον οποίο θα μπορούμε να συνεργαζόμαστε και να συναντιόμαστε, αφήνοντας  πίσω όλες αυτές τις πικρίες που, ενδεχομένως, τον τελευταίο καιρό προκλήθηκαν για μία σειρά από λόγους που είναι έξω από το πλαίσιο της διαχείρισης του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος.”