Αποχαιρετιστήρια συνάντηση Ν. Ξυδάκη με τον απερχόμενο Πρέσβη της Τουρκίας

Τον απερχόμενο πρέσβη της Τουρκίας Κερίμ Ουράς δέχθηκε την Παρασκευή 23/9 σε αποχαιρετιστήρια συνάντηση ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης. Κατά τη συνάντησή τους, συζητήθηκαν το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, καθώς και το θέμα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες.

Όσον αφορά το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, ο κ. Ξυδάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του που η Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας εξακολουθεί να είναι σε ισχύ, παρά το ότι η ροή των προσφύγων δεν έχει μηδενισθεί, κυρίως μετά το πραξικόπημα. Από την πλευρά του, ο Τούρκος Πρέσβης ανέφερε ότι «θα πρέπει να πείσουμε τους πρόσφυγες ότι η συμφωνία είναι σε ισχύ», γεγονός το οποίο θα έχει ως συνέπεια την παραμονή τους στην Τουρκία.

Σχετικά με το ζήτημα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων, ο κ. Ξυδάκης εξέφρασε προς τον Τούρκο Πρέσβη την ετοιμότητα της χώρας μας να παράσχει κάθε δυνατή τεχνογνωσία, προκειμένου η Τουρκία να εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα κριτήρια. Σημειώνεται ότι ο κ.Ουράς εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνέχιση του πιλοτικού προγράμματος παροχής θεωρήσεων στους Τούρκους πολίτες, κατά την καλοκαιρινή περίοδο, για τουρισμό σε νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Επισημαίνεται ότι τον κ. Ουράς θα διαδεχθεί ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Χαλίτ Τσεβίκ  ο οποίος έχει κατά το παρελθόν υπηρετήσει στην Αθήνα και διατελέσει Γενικός Διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων στο Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.