Απεβίωσε σε ηλικία 55 ετών ο μεγιστάνας της τουρκικής βιομηχανίας Μουσταφά Κοτς

mustafa-koc

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 55 ετών έπειτα από οξύ καρδιακό επεισόδιο ο Μουσταφά Κοτς, πρόεδρος του μεγαλύτερου βιομηχανικού ομίλου της Τουρκίας.

Το δημόσιο νοσοκομείο στη συνοικία Μπέικοζ της Κωνσταντινούπολης, όπου διακομίσθηκε, ανακοίνωσε ότι ο Κοτς κατέρρευσε καθώς αθλείτο στο σπίτι του και δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες από ένα προπονητή και έναν φρουρό του. Πέρυσι είχε υποβληθεί σε επέμβαση γαστρικού δακτυλίου και έχασε σχεδόν 40 κιλά, μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Μουσταφά Κοτς βρισκόταν από το 2003 στο πηδάλιο μιας από τις ισχυρότερες οικονομικές δυναστείες της Τουρκίας, η οποία ιδρύθηκε το 1920 από τον παππού του, Βεχμπί Κοτς.
Ο όμιλος Κοτς, δραστηριοποιείται σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, από την ενέργεια και την αυτοκινητοβιομηχανία έως τα χρηματοοικονομικά, και οι περίπου εκατό εταιρίες του αντιπροσωπεύουν το 9% των τουρκικών εξαγωγών και το 8% του ΑΕΠ της χώρας.
Η Koç Holding ελέγχει επίσης τον πετρελαϊκό όμιλο Tüpras, ο οποίος διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια της Ευρώπης καθώς και μεγάλη μονάδα αυτοκινητοβιομηχανίας που παράγει στην Τουρκία μοντέλα των εταιριών Fiat και Ford.

Η οικογένεια Κοτς, η πιο εξέχουσα ανάμεσα στην επιχειρηματική ελίτ της χώρας που υποστηρίζει τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους, έχει κατά καιρούς μια δύσκολη σχέση με το κόμμα του Ερντογάν. Ο Μουσταφά Κοτς συγκεκριμένα είχε υποστεί την οργή της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν, κυρίως μετά την άσκηση κριτικής για την καταστολή των μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων τον Ιούνιο του 2013. Στον όμιλο Κοτς είχαν επιβληθεί κυρίως μεγάλες φορολογικές κυρώσεις.

Ο όμιλος Κοτς δραστηριοποιείται επιχειρηματικά και στην Ελλάδα, στον τομέα των μαρινών.