Απ’ την Τουρκία στα Χανιά για να διηγηθεί την ιστορία του παππού του

Την ιστορία του παππού του, ο οποίος με τις ανταλλαγές των πληθυσμών (1924) έφυγε από την Κρήτη, γυρίζει σε ταινία ο Τούρκος σκηνοθέτης Τσαγάν Ιρμάκ, ο οποίος για το λόγο αυτό βρίσκεται αυτές τις μέρες στο νησί.

Στυγμιότυπο από τα γυρίσματα της ταινίας «Οι άνθρωποι του παππού μου»

Μάλιστα, η ταινία φιλοδοξεί να ζωντανέψει τον καημό για το βίαιο ξεριζωμό που βίωσαν οι Τουρκοκρητικοί πρόσφυγες όταν έφυγαν από το νησί.

Ο τίτλος της ταινίας είναι: «Οι άνθρωποι του παππού μου».

Τα πρώτα γυρίσματα έγιναν στην κεντρική πλατεία του χωριού Φρε του Δήμου Αποκορώνου Χανίων. Η παραγωγή είναι τουρκική και σε ό,τι αφορά τα γυρίσματα στην Κρήτη συνεργάζεται η χανιώτικη εταιρεία οπτικοακουστικών παραγωγών Indigo View, γνωστή και από το σίριαλ «Το Νησί».

Το στέλεχος της Indigo View, Δημήτρης Ξενάκης, ανέφερε ότι «η ταινία αφηγείται την ιστορία του παππού του Τσαγάν Ιρμάκ, ο οποίος έφυγε ως πρόσφυγας από την Κρήτη με την ανταλλαγή των πληθυσμών. Ο άνθρωπος αυτός είχε απωθημένο να γυρίσει στην Κρήτη. Επιανε μπουκάλια και πριν τα σφραγίσει και τα πετάξει στη θάλασσα, έβαζε μέσα τη διεύθυνση του σπιτιού του μαζί με ένα σημείωμα, που έλεγε ότι αν ποτέ αυτό το μπουκάλι φτάσει στα χέρια του ιδιοκτήτη του σπιτιού του στην Κρήτη, τότε αυτός να επικοινωνήσει μαζί του.

Ο άνθρωπος αυτός, όμως, είχε αναπτύξει μια δράση κατά του καθεστώτος στην Τουρκία και υπέρ της δημοκρατίας. Ετσι, όταν σε δύο φάσεις της ζωής του προσπάθησε να έρθει στην Κρήτη, για λόγους πολιτικούς δεν τα κατάφερε. Τη δεύτερη φορά, ηλικιωμένος πια, επειδή δεν μπορούσε να κάνει τίποτα άλλο, έγραψε μια ανοιχτή επιστολή κατά του καθεστώτος και κρεμάστηκε».

Ο Τούρκος σκηνοθέτης εξέφρασε την έντονη συναισθηματική φόρτιση που αισθάνεται δουλεύοντας τη συγκεκριμένη ταινία, αλλά και το πόσο οικεία αισθάνεται την Κρήτη. «Είναι -είπε- πολύ συγκινητικά, διότι αυτή η ιστορία είναι η ιστορία της οικογένειάς μου. Ολα είναι πολύ έντονα για εμένα. Νιώθω ότι ξέρω τους ανθρώπους, τα μέρη, τα πάντα».

Σημείωσε ακόμη ότι η ταινία δεν αφορά μόνο την προσωπική ιστορία ενός ανθρώπου, αλλά στην ουσία αναφέρεται στη φιλία μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων και ότι η ταινία είναι αφιερωμένη στον παππού του, αλλά και στους πρόσφυγες.

Πηγή: enet.gr