Αντιδράσεις από Περιφερειάρχη B. Aιγαίου και Δημάρχου Λέσβου στην απόφαση της ΕΕ να μην αποδεχθεί θεωρήσεις Visa στα λιμάνια των νησιών του Α. Αιγαίου

Αντιδράσεις από την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην αποδέχεται να θεωρούνται διαβατήρια (σ.σ. να εκδίδεται δηλαδή βίζα σε πολίτες υπηκόους τρίτων χωρών) στα λιμάνια των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Στην επιστολή-απάντηση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου στον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, τονίζεται ότι «με έκπληξη λάβαμε την υπηρεσιακού ύφους επιστολή σας με την οποία μας ανακοινώνεται ότι «δεν κατέστη δυνατή η επέκταση του πιλοτικού προγράμματος διευκόλυνσης θεωρήσεων για τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου μετά την 30η Οκτωβρίου 2016». Δεν έχει γίνει προφανώς αντιληπτή η κρισιμότητα του θέματος. Για μας και για τους ανθρώπους που επιμένουν να ζουν και να αγωνίζονται στα νησιά μας δεν είναι αποδεκτή -και δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι αποδεκτή- η εκ των προτέρων παραίτηση. Είναι πέραν από αυτονόητο ότι η Ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να επιμείνει και να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, σύμφωνα άλλωστε και με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις. Με μεγάλη ανησυχία σας επισημαίνω τα παραπάνω».

Η αντίδραση και του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού, όπου με επιστολή του ενημερώνει τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο, τονίζοντας ότι «τα νησιά έχουν σηκώσει ένα δυσανάλογο βάρος στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και το έκαναν για λογαριασμό όλης της Ευρώπης. Έχετε βρεθεί στη Λέσβο και εσείς προσωπικά διαπιστώνοντας την παρούσα κατάσταση και ακούγοντας όλους τους προβληματισμούς μας σχετικά με το τουριστικό μέλλον του τόπου. Θεωρώ ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει ένα βαρύτατο πλήγμα σε όλα τα νησιά και ιδιαίτερα στη Λέσβο. Θεωρώ ότι η Ε. Επιτροπή θα πρέπει να συνεκτιμήσει τη περαιτέρω ζημιά που θα προκληθεί από την κατάργηση του προγράμματος αυτού και να αποφύγει με κάθε τρόπο να εφαρμόσει μια πολιτική που ουσιαστικά τιμωρεί μια τοπική κοινωνία η οποία εκπροσωπεί επάξια Ευρωπαϊκές Αρχές και αξίες.»

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λέσβου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να επιβραβεύσει και να βοηθήσει να σταθούν ξανά στα πόδια τους οι κοινωνίες των νησιών. «Πεποίθησή μου είναι ότι θα αποτραπεί η παύση του πιλοτικού προγράμματος θεωρήσεων, η οποία τονώνει σημαντικά την τουριστική κίνηση σε μια περίοδο που το έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ. Ευελπιστώ στις δικές σας σχετικές ενέργειες και παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και επικοινωνία», τονίζει στην επιστολή του στον κ. Αβραμόπουλο ο δήμαρχος Λέσβου.

Πηγή: ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ