Άνοιξε η νέα υποθαλάσσια σήραγγα που ενώνει τις δύο όχθες του Βοσπόρου (video)

Άνοιξε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη η υποθαλάσσια σήραγγα «Avrasya» (Ευρασία) η πρώτη διηπειρωτική οδική σήραγγα στον κόσμο. H σήραγγα είναι μήκους 5,4 χιλιομέτρων (τα 3,34 είναι υποθαλάσσια φτάνοντας σε βάθος τα 106 μέτρα κάτω από τον Βόσπορο) μέρος μιας διαδρομής 14,6 χιλιομέτρων που ενώνει το Καζλιτσεσμέ της ευρωπαϊκής πλευράς με το Γκιοζτεπέ της ασιατικής σε μόλις 15 λεπτά, αντί για τουλάχιστον 90 λεπτά που χρειάζονταν μέχρι τώρα όταν υπήρχε μποτιλιάρισμα. Όσον αφορά στην κυκλοφορία, η πρόβλεψη είναι ότι θα διασχίζουν καθημερινά τη σήραγγα περισσότερα από 100.000 αυτοκίνητα.

Μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2017, η «Avrasya» θα είναι ανοιχτή από τις 07.00 έως τις 21.00 και μετά θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στην τελετή των εγκαινίων ότι τα έσοδα από τα διόδια της νέας σήραγγας (τα διόδια είναι 15 τουρκικές λίρες – 4,11 ευρώ) που θα συγκεντρωθούν μέχρι την Πρωτοχρονιά, θα διατεθούν για τις οικογένειες των θυμάτων τρομοκρατικών ενεργειών.

Η σήραγγα κατασκευάστηκε από τον τουρκικό ιδιωτικό κατασκευαστικό όμιλο Yapi Merkezi και τον Νοτιο-Κορεατικό όμιλο SK Grou. Η κατασκευή της ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2011, κόστισε 1,3 δις δολάρια και έχει δύο πατώματα.

Video