Άνεμοι Φιλίας και Πολιτισμού στην Εύβοια

Ένα πρωτοπόρο και καινοτόμο γεγονός για τον τουρισμό και τον πολιτισμό θα διεξαχθεί στην Ν. Εύβοια στις 21- 22-23  Ιουνίου 2019.


Η 3η GRecoACTE (Art and cultural tourism event) υπό τον τίτλο «Άνεμοι Φιλίας και Πολιτισμού», είναι ένα ευρηματικό παράδειγμα συμμετοχικής εθνογραφίας στο νησί της Ευβοίας, που, σύμφωνα με τους διοργανωτές, ανοίγει νέες προοπτικές για τον πολιτιστικό τουρισμό συνδέοντας τη σύγχρονη τέχνη με την παράδοση.

Με διοργανωτή το κέντρο τέχνης SpVivArte και συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την Π.Ε.Ευβοίας, το Επιμελητήριο Ευβοίας και την Evia Island Κοιν.Σ.Επ, τελεί υπό την αιγίδα των: Υπουργείου Τουρισμού, Υπουργείου Πολιτισμού, Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, Υπουργείου Πολιτισμού της Τουρκίας, Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων-HATTA, Ελληνικό-ισπανικού Επιμελητηρίου, Συνδέσμου Επιχειρήσεων Τουρισμού Καρύστου, του Δήμου Καρύστου καθώς και των Πρεσβειών των χωρών που συμμετέχουν. Οι δράσεις γίνονται με την συνέργια πολλών φορέων και συλλόγων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις δράσεις:

Α’ ΔΡΑΣΗ: Παρασκευή 21/06/2019: Χαλκίδα – Ερέτρια. Τουρισμός & Άυλο πολιτιστικό απόθεμα

Μια ελληνική πρωτοβουλία σύνδεσης της πολιτιστικής κληρονομίας 5 χωρών της Μεσογείου, με θέμα: «Η επικοινωνία της σφυριχτής γλώσσας». Συμμετέχουν 5 μεσογειακές χώρες: Γαλλία (Aas Πυρηναία), Ισπανία (Κανάριες Νήσοι), Μαρόκο (Άτλας), Τουρκία (Κερασούντα), Ελλάδα (Αντιά Ευβοίας).

11:00 – 13:30  Lucy Hotel Χαλκίδα.

Β’ Διεθνής συνάντηση Σφυριχτής Γλώσσας. Διάσωση του γλωσσικού ιδιώματος της επικοινωνίας με σφυρίγματα, σύνδεση της πολιτιστικής κληρονομίας σε ένα συνέδριο συμμετοχικής εθνογραφίας.

21:00 – 22:30  Αρχαίο θέατρο της Ερέτριας.

Καλλιτεχνικό γεγονός με σφυρίγματα, ποίηση, μουσική και εικαστικά. Δρώμενο σύμπραξης σύγχρονης τέχνης και παράδοσης υπό τον τίτλο ’’Αέρινη Επικοινωνία’’.

(Κυριακή 23/06 11:00-16:00 επίσκεψη στα Αντιά Ευβοίας)

Β’ ΔΡΑΣΗ: Σαββάτο 22/06/2019: Γιαννίτσι Μαρμαρίου, Δήμου Καρύστου. Παράδοση – Λαογραφία & Φιλοξενία

Προβολή της ενδυμασίας Ν. Ευβοίας και Σκύρου. Η σημειολογία του παραδοσιακού σε ένα παράδειγμα πολιτιστικής φιλοξενίας. Ένα “ταξίδι” στο αμόλυντο φυσικό τοπίο της Ευβοϊκής υπαίθρου με ξεναγό την τέχνη και την δημιουργία.

11:30 – 14:00  Κτήμα VivArte Nature
Οδοιπορικό στη σύγχρονη εικαστική έκφραση, μυθολογία, φύση και παράδοση. Καλλιτεχνικό δρώμενο, παράδειγμα πολιτιστικού τουρισμού με λαϊκούς χορούς και μουσική υπό τον τίτλο ‘’Στην Μόδα του Παραδοσιακού’’.

14:30 – 16:00 Σχολείο Γιαννιτσίου
Ελαφρύ γεύμα με παρουσίαση και προβολή παραδοσιακών γεύσεων της περιοχής Καρύστου.

Γ’ ΔΡΑΣΗ: 23/06/2019: Γιαννίτσι Μαρμαρίου, Δήμου Καρύστου . Βιωματικός Τουρισμός – Θρύλοι και Μνημεία
Ανάδειξη του τουρισμού εμπειριών αναζήτησης των αρχαίων ερείπιων και χαλασμάτων. Θέμα: ‘’Θρύλοι και Κάστρα του Αιγαίου’’.

20:30 – 23:30 Ακρωτήριο Φυλάγρα, Παραλία Γιαννιτσίου.
Πολυδρώμενο φεστιβαλικού χαρακτήρα στη σκιά του κάστρου Φυλάγρας. Το ξεχασμένο κάστρο της Φυλάγρας σπάει τη σιωπή του, αναβιώνει και αφηγείται την Ιστορία του σε ένα ταξίδι βιωματικής εμπειρίας με ήχο και φως. Ένα ευρηματικό σενάριο για τουρισμό εξερεύνησης, υπό τον τίτλο “Αναζητώντας την χαμένη Ευβοϊκή πόλη των Κοίλων”.