Αλλάζει το σκηνικό στις αεροπορικές συνδέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία

Aegean-THY

Μετά από έξι χρόνια οι αρμόδιες υπηρεσίες των δυο χωρών αποφάσισαν σημαντική αύξηση των τακτικών αεροπορικών δρομολογίων μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας.

Αναλυτικά η νέα συμφωνία που ισχύει από 1 Απριλίου προβλέπει:

– Αύξηση των εβδομαδιαίων τακτικών δρομολογίων προς κάθε χώρα από 31 σε 52 (21 επιπλέον) με προορισμούς την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη από πλευράς Ελλάδος και την Κωνσταντινούπολη και την Σμύρνη από πλευράς Τουρκίας.
– Προσθήκη τριών νέων σημείων αναχωρήσεων από κάθε χώρα. Για τις ελληνικές εταιρείες προβλέπονται πτήσεις από Ρόδο, Μύκονο και Σαντορίνη προς Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη και για τις τουρκικές εταιρείες πτήσεις από Αττάλεια, Τραπεζούντα και από Νεάπολη (Nevsehir/ Καππαδοκία),προς Αθήνα και Θεσ/νίκη.
– Ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος της ελληνικής πλευράς για βιώσιμα σλοτς (χρονοθυρίδες) που εξασφαλίζουν πιο εμπορικές ώρες πτήσεων, στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινουπόλεως με την παραχώρηση δύο, προς χρήση από ελληνικές αεροπορικές εταιρείες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκικής πλευράς οι 41 πτήσεις την εβδομάδα θα πάνε στις Τουρκικές Αερογραμμές και οι υπόλοιπες πτήσεις στις άλλες τουρκικές αεροπορικές εταιρείες. Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η Pegasus θα ανακοινώσει δεύτερη καθημερινή πτήση από Αθήνα προς Sabiha Gokcen (Κων/πολη).

Για τη Θεσσαλονίκη οι Τουρκικές Αερογραμμές εξετάζουν το ενδεχόμενο να βάλουν πτήση από Σμύρνη, ενώ παίζει το ενδεχόμενο η δεύτερη καθημερινή πτήση από Κωνσταντινούπολη να αλλάζει τον χειμώνα, καθώς η μια πτήση είναι αρκετή, και να μπαίνει από Αττάλεια, Τραπεζούντα ή Νεάπολη. Αυτό αν γίνει θα ανεβάσει την τουριστική κίνηση προς Θεσσαλονίκη.

Από ελληνικής πλευράς η Aegean που λύνει με την νέα συμφωνία το βασικό της πρόβλημα που ήταν τα σλοτς σε λογικές ώρες στην Κωνσταντινούπολη, θα ξεκινήσει πτήσεις την θερινή περίοδο από Ρόδο, Μύκονο και Σαντορίνη προς Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο δυστυχώς δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη ελληνική αεροπορική εταιρεία να ενδιαφέρεται να αξιοποιήσει τις υπόλοιπες πτήσεις για Τουρκία. Αντίθετα στους Τούρκους οι 52 πτήσεις την εβδομάδα φαίνονται λίγες (ζητούσαν 70) ιδιαίτερα την θερινή περίοδο και όπως δείχνουν τα πράγματα πάλι τις ξεπερνούν με την σιωπηρή ανοχή των ελληνικών αρχών.

Πηγή: Omorfa Taxidia