Αφιέρωμα: Τουρκικές ταινίες στο 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Με τη συμμετοχή αξιόλογων ταινιών από την Τουρκία, ξεκινάει στις 4 Νοεμβρίου το 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 13 του ίδιου μήνα.

Ξεχωρίζει το αφιέρωμα σε έναν από τους σημαντικότερους Τούρκους σκηνοθέτες, τον Ερντέν Κιράλ ,του οποίου το έργο είναι σχεδόν άγνωστο στην Ελλάδα. Ο σκηνοθέτης θα παραβρεθεί στο φεστιβάλ για να παρουσιάσει τις ταινίες του στην ενότητα  Ματιές στα Βαλκάνια. 

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ παίρνει μέρος η ταινία «Διόδια» του  Τολγκά Καρατσελίκ. H ταινία έχει βραβευθεί το 2010 με το Βραβείο Καλύτερης Πρώτης Ταινίας, Καλύτερου Ηθοποιού & Καλύτερης Φωτογραφίας  στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Antalya Golden Orange.

Στις  Ματιές στα Βαλκάνια θα προβληθεί επίσης  το Press του Σεντάτ Γιλμάζ με θέμα την ελευθερία του Τύπου, τις ευθύνες των δημοσιογράφων απέναντι στα κοινωνικά προβλήματα, αλλά και την έννοια της αλήθειας-σε αντιπαράθεση μ’ εκείνη των ειδήσεων.

Στην  ενότητα  Bραβευμένες ταινίες μικρού μήκους Διεθνούς Φεστιβάλ Δράμας 2011 θα προβληθεί η Noyla του Τζεμ Εζτυφεκτσί.  Η μικρή μήκους ταινία πήρε το πρώτο βραβείο στο φετινό Φεστιβάλ της Δράμας.

Τέλος, στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα παίρνει μέρος και η νέα ταινία του Μενέλαου Καραμαγγιώλη  «J.A.C.E.» η οποία έχει και τουρκική συμμετοχή στην παραγωγή (είναι μια συμπαραγωγή της Ελλάδας με τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ολλανδία, την Π.Γ.Δ.Μ. και την Τουρκία.)

Συνολικά θα προβληθούν 151 ταινίες από 53 χώρες.

– Αφιέρωμα Erden Kiral στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

 

– Τα «Διόδια» του Τολγκά Καρατσελίκ στο Διαγωνιστικό Τμήμα

 

– “Press” του Σεντάτ Γιλμάζ

 

– “Noyla” του Τζεμ Εζτυφεκτσί

 

– Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Τιμητική εκδήλωση για τον Erden Kiral (5.11.2011)