Το 4ο Γενικό Λύκειο Αλίμου στο Τσεσμέ

Φωτογραφία: Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών

Το 4ο ΓEΛ Αλίμου στο πλαίσιο υλοποίησης τριετούς προγράμματος Erasmus+ με τον τίτλο “Refugees and Frontiers : Keep Europe United” συμμετείχε ως Εταίρος στην 5η Διεθνική Κινητικότητα η οποία πραγματοποιήθηκε στην πόλη Cesme της Τουρκίας από τις 8 έως τις 12 Απριλίου 2019 στο σχολείο Haci Murat Hatice Oszoy Anadolu Lisesi.

Στη Συνάντηση συμμετείχαν η Διευθύντρια κ. Χ. Κ. Πανοπούλου, Φιλόλογος και Συντονίστρια του Προγράμματος, η κ. Α. Γιατρά, Θεολόγος-Φιλόλογος και Υποδιευθύντρια, και 4 μαθήτριες από την Α΄και Β΄ τάξη, καθώς επίσης εκπαιδευτικοί και μαθητές από την Ολλανδία (Διεθνώς Συντονίστρια χώρα), την Τουρκία (χώρα υποδοχής), τη Δανία και την Ιταλία.

Ο κατ’ αρχήν στόχος του προγράμματος υπήρξε η διερεύνηση από μαθητές και εκπαιδευτικούς των διαστάσεων της προσφυγικής κρίσης σε κοινωνικό, οικονομικό, εκπαιδευτικό, βιωματικό κυρίως επίπεδο. Οι παιδαγωγικές ομάδες καθ’ όλη την διάρκεια της εξελικτικής πορείας του προγράμματος είχαν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τις υποστηρικτικές δομές των χωρών, με τις ομάδες ένταξης στα σχολεία, με τα κέντρα φιλοξενίας-υποδοχής και με ειδικούς οι οποίοι από διαφορετικό πόστο ο καθένας συμπλήρωσαν το παζλ της προσφυγικής κρίσης όπως αυτή εκδηλώθηκε και έγινε κομμάτι της καθημερινότητας των ανθρώπων στις συγκεκριμένες χώρες της ΕΕ.

Στην Τουρκία, όπου και το κλείσιμο του προγράμματος, η θεματική της συνάντησης ήταν η συλλογή και παρουσίαση των εργασιών που έγιναν κατά τη διάρκεια των κινητικοτήτων, μιας μορφής απολογισμός των δράσεων προκειμένου η παιδαγωγική ομάδα της Τουρκίας να προχωρήσει στην σύνθεση ενός e-book στο οποίο θα είναι καταγεγραμμένες όλες οι δράσεις ανά κινητικότητα. Το 4ο ΓΕΛ Αλίμου προς την κατεύθυνση αυτή ετοίμασε παρουσιάσεις όπου παρουσιάζονται όλες οι εργασίες των δύο κινητικοτήτων στην Αθήνα οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 2017.

Κατά την πρώτη ημέρα της συνάντησης στο Cesme παρουσία όλων των φορέων, του τοπικού Διευθυντή Εκπαίδευσης, του Διευθυντού του σχολείου υποδοχής και πολλών εκπαιδευτικών έγινε η υποδοχή όλων των ομάδων στο σχολείο. Κατόπιν στο αμφιθέατρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έγιναν οι παρουσιάσεις των ομάδων. Η ελληνική ομάδα ξεχώρισε με την παρουσίασή της η οποία είχε τον τίτλο “The Situation : 2016-19”. Με αυτό τον τίτλο είχε ξεκινήσει η 1η διεθνική κινητικότητα τον Απρίλιο του 2017 στην Ολλανδία με στόχο να παρουσιάσουν οι χώρες την κατάσταση όπως είχε διαμορφωθεί τότε. Η ελληνική ομάδα εργάστηκε συγκριτικά ακολουθώντας την εξέλιξη του θέματος και καταγράφοντας τα νέα δεδομένα. Η εργασία αυτή θα κοινοποιηθεί στους φορείς της ΕΕ στην Ελλάδα.

Τις επόμενες ημέρες στις παιδαγωγικές ομάδες δόθηκε η δυνατότητα να περιηγηθούν και να θαυμάσουν:
1. Την Αρχαία Έφεσο με τα υπέροχα μνημεία, το ναό της Αρτέμιδος, το θέατρο, τον πρόσφατα ανασκαμμένο οικισμό μέσα στην πόλη.
2. Το Σπίτι της Παναγίας στην περιοχή του Cyringe.
3. Τη Σμύρνη και το αρχαιολογικό της μουσείο.

Στο σχολείο υλοποιήθηκαν επίσης αρκετά βιωματικά εργαστήρια όπου οι μαθητές εργάστηκαν σε μεικτές ομάδες. Μεταξύ αυτών με τη βοήθεια εκπαιδευτικών και μαθητών του καλλιτεχνικού τμήματος του σχολείου ήταν και η δημιουργία πινάκων ζωγραφικής τους οποίους παρουσίασαν σε έκθεση ζωγραφικής στο κέντρο της πόλης, στην εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους, παρουσία του Δημάρχου, φορέων και εκπροσώπων τοπικών ΜΜΕ.

Το πρόγραμμα επιχορηγείται από την ΕΕ και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) αποτελεί την Εθνική Μονάδα Συντονισμού του προγράμματος Erasmus+.