3ο Ελληνοτουρκικό Καρδιολογικό Συνέδριο

Το 3ο κατά σειρά Κοινό Ελληνοτουρκικό Συνέδριο στην Καρδιολογία διοργανώθηκε από 29 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου 2012 στην Τραπεζούντα, κλείνοντας έναν κύκλο τριών επιστημονικών συναντήσεων όπου Έλληνες και Τούρκοι καρδιολόγοι κατέθεσαν τις εμπειρίες τους στην αντιμετώπιση των καρδιολογικών περιστατικών.  Το πρώτο κοινό Συνέδριο είχε πραγματοποιηθεί στην Σμύρνη (Σεπτέμβριος 2011) με αντικείμενο τη διερεύνηση επιδημιολογικών χαρακτηριστικών των δύο χωρών. Το δεύτερο συνέδριο πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο που μας πέρασε στη Θεσσαλονίκη με αντικείμενο την αντιμετώπιση των καρδιοπαθειών στις χώρες της Μεσογείου.

Όπως δήλωσαν στην εφημερίδα της Θεσσαλονίκης «Αγγελιοφόρος» οι πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας ελληνοτουρκικής προσέγγισης στο χώρο της καρδιολογίας, οι πρόεδροι της Ελληνικής και Τουρκικής Καρδιολογικής Εταιρίας, Γιώργος Παρχαρίδης και Οκτάϊ Εργκέν, «οι δύο επιστημονικές κοινότητες αποφάσισαν να διερευνήσουν κοινά χαρακτηριστικά που απορρέουν από τη διατροφή, τον τρόπο ζωής, το κλίμα, σχεδίασαν ένα πρόγραμμα πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων, έβαλαν τις βάσεις για μελλοντικές κοινές επιστημονικές καταγραφές-μελέτες (registries, surveys), προς όφελος των πολιτών των δύο χωρών».

Μιλώντας στον δημοσιογράφο Φόρη Πεταλίδη, ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας καθηγητής ιατρικής του ΑΠΘ, Γιώργος Παρχαρίδης, «διαπιστώθηκε ότι τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Τουρκία, οι παρεμβατικές μέθοδοι που γίνονται για την αντιμετώπιση του οξέως εμφράγματος του μυοκαρδίου και γενικότερα της στεφανιαίας νόσου, δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από τις καλύτερες χώρες της Δύσης. Επίσης, διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν αρκετές ομοιότητες ως προς τα νοσήματα μεταξύ των ασθενών της Ελλάδος και της Τουρκίας. Ιδιαίτερα όσον αφορά την πρόληψη, γιατί, όπως είπαν οι καθηγητές της Ελλάδας, όσο και της Τουρκίας, και αυτοί καπνίζουν πάρα πολύ και η διατροφή τους δεν είναι καθόλου καλή. Τρώνε πολλά κρεατικά, όπως και εμείς και λίπη και ο πληθυσμός τους έχει υψηλά επίπεδα χοληστερίνης, που ως γνωστόν είναι ένας από τους σπουδαιότερους παράγοντες κινδύνου του εμφράγματος του μυοκαρδίου. Στο μέλλον σκεφτόμαστε να κάνουμε κοινές μελέτες στην Τουρκία και στην Ελλάδα, για να δούμε τι γίνεται μεταξύ των δύο λαών».

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Τουρκικής Καρδιολογικής Εταιρείας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Σμύρνης, Οκτάϊ Εργκέν, αναφέρθηκε στις συγγενείς καρδιοπάθειες των ενηλίκων, ιδιαίτερα «με τη σύγκλιση της μεσοκοιλιακής επικοινωνίας και με τη διαδερμική αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας, δηλαδή χωρίς κλασικό χειρουργείο. Στην Τουρκία, που έχει πληθυσμό περίπου 70 εκ. κατοίκους, έχουν γίνει 280 επεμβάσεις διαδερμικής αντικατάστασης της αορτικής βαλβίδας, ενώ στην Ελλάδα, που έχει πληθυσμό 11 εκ. κατοίκων, οι αντίστοιχες επεμβάσεις ξεπερνούν τις 450. Διαπιστώσαμε πως οι Ελληνες έχουν περισσότερες επιστημονικές δημοσιεύσεις διεθνώς, αν και κάνουμε τις ίδιες επεμβάσεις, και προτείναμε επιστημονική συνεργασία με τους Ελληνες συναδέλφους μας, η οποία και έγινε αποδεκτή».