10 χρόνια Βραβείου LUX – Προβολές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη της ταινίας “Μustang” της Deniz Gamze Ergüven

Με δύο παράλληλες εκδηλώσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016, θα εορταστούν τα 10 χρόνια ύπαρξης του Βραβείου Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου LUX, το οποίο απονέμει από το 2008 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 Στην Αθήνα, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα διοργανώνει εκδήλωση, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο (IFA), με την προβολή της νικήτριας ταινίας του Bραβείου LUX 2015 Mustang, (γαλλο-τουρκική παραγωγή με σκηνοθέτρια την Deniz Gamze Ergüven). Την ίδια ημέρα η ταινία θα προβληθεί και στη Θεσσαλονίκη στο κινηματοθέατρο Ολύμπιον, μέλος του Δικτύου Europa Cinemas. Οι εκδηλώσεις υποστηρίζονται επίσης από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Κέντρο Ελληνικού Κινηματογράφου.

Οι προβολές έχουν ελεύθερη είσοδο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Αθήνα
Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου (IFA), οδός Σίνα 31, στο Κολωνάκι

20:00 – Δεξίωση στο προαύλιο του Γαλλικού Ινστιτούτου
21:00 – Χαιρετισμοί από τον Διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου, κ. Mikaël Hautchamp και τον Επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα, κ. Λεωνίδα Αντωνακόπουλο.
21:15 – Προβολή της ταινίας με ελληνικούς και γαλλικούς υπότιτλους.

Θεσσαλονίκη
Κινηματοθέατρο Ολύμπιον, αίθουσα «Παύλος Ζάννας», Πλατεία Αριστοτέλους 10

21:00 – Χαιρετισμός από τον Υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα, κ. Χάρη Κούντουρο.
21:15 – Προβολή της ταινίας με ελληνικούς υπότιτλους.
22:45 – Διαδικτυακή συζήτηση με συμμετοχή του κοινού και της σκηνοθέτριας της ταινίας που θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες (προς επιβεβαίωση).

Το Βραβείο LUX καθιερώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως μέσο προβολής του ευρωπαϊκού πολιτισμού και ιδιαίτερα της κινηματογραφικής δημιουργίας, εστιάζοντας στον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα των ευρωπαϊκών κοινωνιών και ιδιαίτερα στις αξίες της ανεκτικότητας, της αλληλεγγύης και της αμοιβαίας κατανόησης. Στα δέκα χρόνια ύπαρξής του, το Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει αναδειχτεί ως ένας από τους κυριότερους θεσμούς στον χώρο του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, επιβραβεύοντας αξιόλογες ταινίες οι οποίες πραγματεύονται σύγχρονα προβλήματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες στην Ευρώπη.