Φεστιβάλ Μεσογειακής Λογοτεχνίας

Φεστιβάλ Μεσογειακής ΛογοτεχνίαςΑπό τις 21 έως τις 26 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιείται στην πόλη Λουτσέρα της Ιταλίας το Φεστιβάλ Μεσογειακής Λογοτεχνίας (Festival della Letteratura mediterranea di Lucera), θεσμός που κρατάει από το 2003.
Φέτος, από ελληνικής πλευράς, συμμετέχει ο συγγραφέας Βαγγέλης Ραπτόπουλος, του οποίου το μυθιστόρημα Η απίστευτη ιστορία της πάπισσας Ιωάννας (Κέδρος, 2000) κυκλοφορεί στα ιταλικά από τις εκδόσεις Crocetti.
Στους φετινούς προσκεκλημένους, συγκαταλέγεται και ο πολυμεταφρασμένος στην Ελλάδα, Τούρκος συγγραφέας Νεντίμ Γκιουρσέλ.

Στο Φεστιβάλ διασταυρώνονται κάθε χρόνο λογοτέχνες από την ευρύτερη περιοχή: Αλβανία, Αλγερία, Αίγυπτος, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Λίβανος, Λιβύη, Μάλτα, Μαρόκο, Παλαιστίνη, Συρία, Τουρκία, Τυνησία. Ανάμεσά τους, ο Αιγύπτιος Αλάα Αλ-Ασουάνι («Μέγαρο Γιακουμπιάν») το 2007, και ο βραβευμένος με Ιπεκτσί, Τούρκος συνθέτης και συγγραφέας Ζουλφί Λιβανελί το 2009. Όπως και οι δικοί μας: Ιωάννα Καρυστιάνη (2003) και Πέτρος Μάρκαρης (2006).