Το Κανάλι της Κωνσταντινούπολης: Το «μεγαλύτερο έργο του αιώνα»

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την κατασκευή μιας διώρυγας που θα συνδέει την Μαύρη Θάλασσα με την Θάλασσα του Μαρμαρά έτσι ώστε να αποσυμφορηθούν τα στενά του Βοσπόρου και να προστατευθεί το περιβάλλον .

Ο κ. Ερντογάν αποκάλυψε ότι η η νέα διώρυγα θα ονομάζεται “Κανάλι της Κωνσταντινούπολης” και θα έχει μήκος 45 χιλιόμετρα και πλάτος 150 μέτρα. Χαρακτήρισε το έργο ως “το σημαντικότερο του αιώνα”.

Στο σημείο οπου θα κατασκευαστεί η διώρυγα ο τούρκος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα κατασκευαστεί και το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Τουρκίας.

“Σηκώνουμε τα μανίκια για το Κανάλι της Κωνσταντινούπολης, ένα από τα σπουδαιότερα έργα του αιώνα, λαμπρότερο από τις Διώρυγες του Σουέζ και του Παναμά”, είπε ο κ. Ερντογάν.

Πρόσθεσε ότι η διώρυγα και θα έχει βάθος 25 μέτρα και ότι θα μπορούν να την διασχίσουν σε καθημερινή βάση έως και 160 πλοία.

Δεσμεύτηκε ότι η διώρυγα θα είναι έτοιμη το 2023, χωρίς όμως να αποκαλύψει πως θα χρηματοδοτηθεί.

Ο τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το έργο γίνεται για την προστασία των δύο εκατομμύρων ανθρώπων που ζουν στις όχθες του Βοσπόρου, καθώς όπως είπε εκατομμύρια τόνοι επικίνδυνων υλικών περνούν από τα Στενά κάθε χρόνο.

“‘Ενας από τους κύριους στόχους μας είναι να μειώσουμε την κίνηση στον Βόσπορο και να ελαχιστοποιήσουμε τον περιβαλλοντικό κίνδυνο”, είπε.

Όπως σημειώνει το BBC, η ανακοίνωση Ερντογάν γίνεται κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, λίγες εβδομάδες πριν τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.