Τουρκοκρητικοί επισκέφθηκαν το Ηράκλειο

Αντιπροσωπεία Τουρκοκρητικών επισκέφτηκε το Ηράκλειο τις τελευταίες ημέρες. Πρόκειται για Κρητικούς μουσουλμάνους που οι πρόγονοί τους εγκατέλειψαν την Κρήτη μετά την συμφωνία ανταλλαγής πληθυσμών.

Εγιναν δεκτοί στη στέγη του Συλλόγου “Μικρασιατών” “Ο Αγιος Πολύκαρπος” όπου ο Σύλλογος σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου τους πρόσφερε αναμνηστικά δώρα. Επίσης, γεύθηκαν κρητικά εδέσματα και άκουσαν και χόρεψαν κρητικούς και παραδοσιακούς χορούς. Η συγκίνηση ήταν έντονη μιας και ήταν η πρώτη φορά που πατούσαν το χώμα της Κρήτης, της πατρίδας των γονιών τους που με ιστορίες της μεγάλωσαν. Μερικοί μάλιστα από αυτούς ήξεραν λίγα Ελληνικά καθώς και κρητικές μαντινάδες.

Επισκέφθηκαν επίσης την Κνωσό, τις Αρχάνες καθώς επίσης και παραδοσιακές μικρασιάτικες γειτονιές της πόλης όπως το Ατσαλένιο.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρητικών Σμύρνης και δημοτικός σύμβουλος κ. Καβούρ Αντάν, προσκάλσε στη Σμύρνη τον πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών Ηρακλείου κ. Νίκο Κοκκάλη καθώς και όλα τα μέλη για ανταπόδοση της επίσκεψης. Επίσης πρότεινε στον κ. Νίκο Ματζαπετάκη, εκπρόσωπο του Δήμου Ηρακλείου, την αδελφοποίηση των δύο δήμων