Τουρκικές συμμετοχές στην 9η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

9η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (24 – 27 Mαΐου 2012)

Ο Τούρκος ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας Edhem Eldem θα δώσει διάλεξη στο πλαίσιο του θεματικού κύκλου «Μνήμη και Ιστορία», με τίτλο «Αρχαιολογία του Οθωμανικού κόσμου: ο συσχετισμός με την Ελλάδα», όπου θα επικεντρωθεί στις ποικίλες ελληνικές διαστάσεις της αρχαιολογίας  του οθωμανικού κόσμου από τον Choiseul-Gouffier έως τον  Osman Hamdi Bey.

Σημειωτέον το ειδικό επιστημονικό ενδιαφέρον του για το θέμα, καθώς είναι απόγονος ενός από τους τελευταίους απογόνους του μεγάλου βεζύρη της Κωνσταντινούπολης με ελληνική καταγωγή.

 

Στο πλαίσιο του Διαβαλκανικού Φεστιβάλ Ποίησης 2012, που οργανώνει για πρώτη φορά στη ΔΕΒΘ η Εταιρεία Συγγραφέων με τη στήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, θα συμμετάσχουν σημαντικοί δημιουργοί, εκπρόσωποι της σύγχρονης ποιητικής δημιουργίας από Βαλκανικές χώρες, που θα αναφερθούν στο έργο τους και θα απαγγείλουν ποιήματα μαζί με Ελληνες ομοτέχνους τους. Στόχος είναι να εξελιχθεί σε έναν σταθερό, ετήσιο πολιτιστικό θεσμό που θα εδραιώσει έναν διάλογο μεταξύ των χωρών της Βαλκανικής.

Το φεστιβάλ είναι διήμερο (24-25 Μαΐου) με τη συμμετοχή 15 ποιητών και ποιητριών από Ελλάδα, Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Τουρκία, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Οι προσκεκλημένοι δημιουργοί θα μιλήσουν για την ποιητική τέχνη στη χώρα τους, θα συνομιλήσουν με το κοινό και οι ίδιοι θα απαγγείλουν ποιήματα στη γλώσσα τους.

Οι Βαλκάνιοι συμμετέχοντες είναι οι: Τοζάν Αλκάν (Τουρκία), Ζόραν Αντσέφσκι (ΠΓΔΜ), Νταν Κομάν(Ρουμανία), Τάνια Κραγκούγιεβιτς (Σερβία), Βλαντιμίρ Τζούρισιτς (Μαυροβούνιο), Ρομέο Τσολάκου(Αλβανία), Σίλβια Χόλεβα (Βουλγαρία).

Το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα από την Εταιρεία Συγγραφέων.

http://www.thessalonikibookfair.com/