Τουρκία-Το πρώτο σύγχρονο Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας συμπληρώνει 20 χρόνια επιτυχούς λειτουργίας

Είκοσι χρόνια επιτυχούς λειτουργίας συμπληρώνει φέτος το πρώτο σύγχρονο Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας στην Τουρκία, υπό τη στέγη της Σχολής Γλώσσας, Ιστορίας και Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου της Άγκυρας (Dil ve Tarih Cografya Fakultesi, Ankara Universitesi), που ιδρύθηκε τη δεκαετία του ’30.

Το τμήμα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, με τους φοιτητές του και με τις επιστημονικές και πολιτισμικές δραστηριότητές του, προσπαθεί να ξεπεράσει τα χαρακώματα του εθνικισμού και να φέρει την ελληνική γλώσσα, λογοτεχνία και κουλτούρα πιο κοντά στον τουρκικό πολιτισμό, επισημαίνει σε άρθρο της στην “Απογευματινή” της Κωνσταντινούπολης η Νταμλά Ντεμίροζου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Άγκυρας.

“Στην εποχή μας, δηλαδή του εθνικισμού, έχουμε χάσει την επαφή μ’ αυτούς που έχουν διαφορετική γλώσσα, θρησκεία και συνείδηση από εμάς. Η ιδέα της ομοιότητάς μας, μας φυλάκισε στα στενά σύνορα. Ο διαφορετικός βρήκε μία διαφορετική έκφανση μέσα από τις εθνικές αφηγήσεις και έγινε όχι μόνο o ξένος, o εχθρός, άλλα και ο ‘άλλος'”, τονίζει η Νταμλά Ντεμίροζου.

“Η έλλειψη της γνώσης και οι επιπτώσεις του εθνικισμού πάνω στην ταυτότητα, την επιστήμη και την αφήγηση, μας κατοχύρωνε τα ορατά και αόρατα χαρακώματα που είχαμε με τον ‘άλλον’. Ένα παράδειγμα αυτού του είδους σχέσεων είναι, χωρίς αμφιβολία, και η περίπτωση των Τούρκων και Ελλήνων. Οι άνθρωποι που κάποτε συνυπήρχαν στον ίδιο τόπο διασκορπίστηκαν, απομακρύνθηκαν”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Με την ίδρυση του Τμήματος δόθηκε η ευκαιρία και σε Τούρκους που ενδιαφερόταν να σπουδάσουν και ν’ αποκτήσουν την ειδικότητα των “νεοελληνιστών”. Έτσι, η Νταμλά Ντεμίροζου, ήρθε με υποτροφία στην Ελλάδα για διδακτορικό και σήμερα, μαζί με τη Φερχάν Κιρλίντοκμε (Ferhan Kırlıdοkme) και τον Ιμπραχήμ Κέλαγα Αχμέτ (İbrahim Kelaga Ahmet) αποτελούν το διδακτικό προσωπικό του τμήματος.

Οι στόχοι της Σχολής Γλώσσας, Ιστορίας και Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου της Άγκυρας είχαν καθοριστεί μέσα στο πνεύμα της εποχής και όπως επισημαίνει η Νταμλά Ντεμίροζου, η Σχολή αυτή είχε χρέος να ερευνήσει και το παρελθόν του τόπου και να βοηθήσει στη διαμόρφωση της χώρας, σύμφωνα με τα μοντέρνα κριτήρια.

“Γι’ αυτό και η Σχολή αυτή ενσωματώνει τη διδασκαλία πολλών αρχαίων γλωσσών και λογοτεχνιών, όπως της Αρχαίας Ελληνικής, Λατινικής, Χετιτικής, μαζί με τη διδασκαλία των σύγχρονων γλωσσών και λογοτεχνιών, όπως, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά, περσικά, αραβικά, ουγγρικά, κορεατικά, γιαπωνέζικα, ινδικά, βουλγαρικά … (περίπου 35 γλώσσες). Ο αριθμός των διαφορετικών γλωσσών και λογοτεχνιών που περιλαμβάνει η Σχολή την καθιστά να είναι μοναδική στην Τουρκία και sui generis”, τονίζει η Νταμλά Ντεμίροζου.

Στην ίδρυσή του Τμήματος Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Άγκυρας συνέβαλαν η καθηγήτρια Μελέκ Ντελίμπασι (βυζαντινολόγος), ο αείμνηστος Δημήτρης Λυλές και ο Ηρακλής Μήλλας.

Το 1994-1995 είχαμε τους πρώτους αποφοίτους. Από τα πρώτα έτη μέχρι τώρα “συνέβαλαν πολλοί καθηγητές στην ανάπτυξη του τμήματος, όπως η Ευαγγελία Αχλάδη, η Ευαγγελία Τσουρού, ο Μιχάλης Κοκολάκης, ο Α. Λαφτζίδης, ο Σταύρος Γιολτζόγλου, ο Δημήτρης Δεμιρτζής, ο Ισκεντέρ Οσμάν (İskender Osman) και η αείμνηστη Φατμά Γκέντστουρκ (Fatma Gencturk)”, σημειώνει η Νταμλά Ντεμίροζου.

Κάθε χρόνο εγγράφονται στο τμήμα περίπου 30 φοιτητές. Οι πετυχημένοι φοιτητές του τμήματος βραβεύονται με τα θερινά μαθήματα που προσφέρουν το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ίδρυμα Μεσογειακών Χερσαίων Σπουδών και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν και συνεργασίες που γίνονται μέσα στο πλαίσιο του Εράσμους (Erasmus).

Το Τμήμα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας απόκτησε και μια καλή βιβλιοθήκη για τους πτυχιακούς φοιτητές. Οι απόφοιτοι του τμήματος γίνονται μεταφραστές, ξεναγοί και έχουν δυνατότητα να βρουν δουλειές στα υπουργεία (Τουρισμού, Εξωτερικών) και τις πρεσβείες (Τουρκική ή Ελληνική) ως υπάλληλοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ