Τουρκία: Παρουσίαση της Tαινίας «Η Πόλη των Θαυμάτων»

«Η συνεργασία μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στο σινεμά, είναι ίσως η πιο προχωρημένη, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των δύο λαών, γιατί βασίστηκε στην πρωτοβουλία των ανθρώπων του κινηματογράφου και όχι στην πρωτοβουλία των πολιτικών», τόνισε ο δημοφιλής συγγραφέας, Πέτρος Μάρκαρης, παρουσιάζοντας στην Κωνσταντινούπολη την ταινία «Η Πόλη των Θαυμάτων» της Φωτεινής Σισκοπούλου.

«Είναι μια ταινία πάνω στη μνήμη των Ρωμιών της Πόλης, τι θέλουν να θυμούνται και τι θέλουν να ξεχάσουν», πρόσθεσε ο κ. Μάρκαρης, που συνεργάσθηκε στη διαμόρφωση του κινηματογραφικού σενάριου.

«Μία ξαφνική επιθυμία ανακάλυψης της μυθικής Πόλης των Ρωμιών και τωρινής Ισταμπούλ και η περιέργεια για τους Τούρκους γείτονές μας έγιναν αφορμή για κάτι σαν προσωπική κατάθεση με τη μορφή κινηματογραφικής συμπαραγωγής», δήλωσε η Φωτεινή Σισκοπούλου και πρόσθεσε: «Ό,τι δεν μπορεί να καταφέρει η πολιτική, μπορεί ο πολιτισμός. Δεν πιστεύουμε ότι τα προβλήματα μεταξύ των δύο λαών είναι άλυτα. Ας επιτρέψουμε στους εαυτούς μας, μέσα από κοινές δράσεις συνεργασίας, να τους γνωρίσουμε και να μας γνωρίσουν καλύτερα, ως άτομα, που μοιραζόμαστε την ίδια τύχη, το ίδιο φως».

Συμπαραγωγοί της ταινίας είναι το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, η Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση (ΕΡΤ ΑΕ) και η Φωτεινή Σισκοπούλου. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που μια ελληνική ταινία γυρίζεται εξ ολοκλήρου στην Τουρκία σε συνεργασία με τη Σινεβιζιόν Φιλμς (Sinevizyon Film) υπό τη διεύθυνση της Μπικέτ Ιλχάν (Biket Ilhan) και του Νιχάτ Μπελγκίν (Nihat Belgin)».

Στην παρουσίαση της παραγωγής συμμετείχε και ο ηθοποιός Μηνάς Χατζησάββας, που παίζει στην ταινία. «Χαίρομαι που συμμετέχω σε αυτή την παραγωγή. Η τέχνη οφείλει να αναλύει και να λειτουργεί ως πόλος για να φέρει πιο κοντά τους λαούς», τόνισε.

πηγή: kathimerini.gr