Τουρισμός: Στατιστικά στοιχεία αφίξεων από Τουρκία προς Ελλάδα

Οι αφίξεις από Τουρκία προς Ελλάδα σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 180% το 2010 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Καθοριστικός παράγοντας της σημαντικής αυτής αύξησης ήταν η κατάργηση της υποχρέωσης θεώρησης (από τις 28.07.2010) για τους κατόχους ειδικών (πράσινων) τουρκικών διαβατηρίων.

Το πρώτο εννεάμηνο του 20111 καταγράφηκαν 423.124 αφίξεις Τούρκων στη χώρα μας σημειώνοντας οριακή αύξηση σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους (422.497).

Κατωτέρω παραθέτουμε σχετικό πίνακα αναφορικά με τον αριθμό των αφίξεων Τούρκων πολιτών στην Ελλάδα, την τριετία 2008-2010:

Σύμφωνα με την TURSAB (Ένωση Τουρκικών Τουριστικών Πρακτορείων) λειτουργούν στην Κωνσταντινούπολη πάνω από 19 μεγάλα τουριστικά γραφεία που συμπεριλαμβάνουν την Ελλάδα στους τουριστικούς τους προορισμούς.  Η πλειοψηφία αυτών διαθέτουν πακέτα για διήμερα ή τριήμερα με λεωφορείο σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Tα πακέτα αυτά είναι ιδιαίτερα δημοφιλή λόγω του χαμηλού τους κόστους (σε ιστοσελίδες προσφορών τύπου «προσφορά της ημέρας» πακέτο 2 ημερών σε  Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη διατίθενται από 70,1 τουρκικές λίρες-30€).

Παράλληλα, κυρίως από την άνοιξη, αυξάνεται το ενδιαφέρον για τα ελληνικά νησιά, κατά κύριο λόγο για Μύκονο, Σαντορίνη, Ρόδο, Κω και Κρήτη. Σταδιακά έχει αρχίσει να σημειώνεται ενδιαφέρον και για άλλους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα σε συνεργασία με ελληνικά ταξιδιωτικά πρακτορεία.

Σε πρόσφατα δημοσιεύματα (Konuttimes, 17-2-2012, Hurriyet Daily News, 18-2-2012), αναφέρεται ότι τα ελληνικά τουριστικά γραφεία έχουν προχωρήσει σε μειώσεις τιμών από 50 έως 70%, γεγονός που καθιστά ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς πιο οικονομικούς από ότι αντίστοιχους τουρκικούς όπως είναι η Αττάλεια. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ταξιδιωτικό γραφείο Jolly Tur προγραμματίζει, το 2012, να φέρει στην Ελλάδα από Τουρκία
7.500 άτομα, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 100% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Πηγή: Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη)