Συνεργασία σε τουρισμό και εμπορίου μεταξύ Τουρκίας και Μυτιλήνης

Η συνεργασία στον τουρισμό και το εμπόριο στην ατζέντα των επαφών Τούρκων αξιωματούχων με τις τοπικές αρχές του νησιού.

ΜυτιλήνηΕπίσημες επισκέψεις στη Λέσβο πραγματοποιούν ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Ρόδο και ο δήμαρχος της πόλης Ακτσάι, με στόχο την ανάπτυξη των σχέσεων με το νησί, τόσο σε πολιτιστικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, στη Μυτιλήνη βρέθηκε ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Ρόδο, Αιντίμ Ιλχάν Ντουρουσόϊ, o οποίος είχε συναντήσεις διαδοχικά με τον δήμαρχο Λέσβου Δημήτρη Βουνάτσο και τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Νάσο Γιακαλή.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Τούρκου προξένου με τον δήμαρχο Λέσβου συζητήθηκαν οι δυνατότητες ανάπτυξης συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού και στον τομέα του εμπορίου μεταξύ της Λέσβου και των απέναντι τουρκικών παραλίων. Ο κ. Ντουρουσόϊ παροτρύνε τον κ. Βουνάτσο να συνεχίσει τις επαφές με τις αυτοδιοικητικές αρχές των τουρκικών παραλίων και των εκεί επιμελητηρίων, καθώς μέσα απ’ αυτές τις επαφές μπορούν να προκύψουν συγκεκριμένες οικονομικές συνεργασίες μεταξύ των επιχειρήσεων των δύο πλευρών, που θα βελτιώσουν το ισοζύγιο οικονομικών συναλλαγών, που τώρα είναι σε βάρος της Λέσβου.

Ο Τούρκος πρόξενος επεσήμανε ότι το άνοιγμα των συνόρων της χώρας μας για τους Τούρκους πολίτες που κατέχουν συμβατικά διαβατήρια, θα αύξανε τους επισκέπτες της Λέσβου σε 200.000 άτομα το χρόνο.

Ακόμη ζήτησε να υπάρξει μέριμνα για την αναστήλωση των τζαμιών και των άλλων ιστορικών κτισμάτων που υπάρχουν στη Λέσβο από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η κίνηση αυτή επίσης θα τονώσει, όπως υπογράμμισε, την τουριστική κίνηση από την Τουρκία προς τη Λέσβο.

Επίσης τη Λέσβο επισκέπτεται ο δήμαρχος της απέναντι από το νησί τουρκικής πόλης Ακτσάι, Τζαχίτ Ιντζέογλου, ο οποίος και ανακοίνωσε την καθιέρωση νέας ακτοπλοϊκής γραμμής που θα συνδέει το Ακτσάϊ με τη Λέσβο.