Συνάντηση Γ. Καμίνη με τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Κ. Τοπμπάς

Τον επικεφαλής του μητροπολιτικού δήμου της Κωνσταντινούπολης κ. Καντίρ Τοπμπάς δέχτηκε σήμερα το πρωί στο Δημαρχιακό Μέγαρο ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Καμίνης δήλωσε: «Είναι μεγάλη η χαρά να υποδεχτώ σήμερα εδώ, τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης. Γνωρίζετε πως χιλιάδες δημότες μας έλκουν την καταγωγή τους από την Πόλη. Τα τελευταία χρόνια ένα επίσης μεγάλο κομμάτι συμπολιτών μας την επισκέπτεται. Έλληνες καθηγητές διδάσκουν στα πανεπιστήμιά της όπου επίσης φοιτούν όλο και περισσότεροι Έλληνες φοιτητές. Οι σχέσεις μας ιδίως στον τομέα του πολιτισμού έχουν ήδη διαμορφώσει μια νέα γλώσσα ανάμεσά μας. Τόνισα στον δήμαρχο πως αυτός ο δρόμος θέλουμε να συνεχιστεί. Συμφωνήσαμε πως θα εργαστούμε σ αυτό σε μόνιμη βάση».

Την ανάγκη να συνεχισθούν οι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας, μεταξύ των δύο δήμων, επεσήμανε ο κ. Τοπμπάς και προσκάλεσε τον κ. Καμίνη να επισκεφθεί την Πόλη, διαβεβαιώνοντάς τον πως θα «νοιώσει σαν το σπίτι του».
Μετά τη συνάντηση των δύο δημάρχων ακολούθησε συνεργασία των εκπροσώπων των δύο δήμων.

Ο κ. Καμίνης παρουσίασε στον Τούρκο δήμαρχο τα προβλήματα της Αθήνας από τις μαζικές μεταναστευτικές ροές και ζήτησε να ασκήσει την επιρροή του ώστε η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σε θέματα επανεισδοχής.

Ο κ. Τοπμπάς και με την ιδιότητά του ως πρόεδρος του Δικτύου Ενωμένων Πόλεων αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία που έχει αποκτήσει διεθνώς η «διπλωματία των πόλεων» αλλά και στην τεχνογνωσία που διαθέτει ο δήμος του σε θέματα αναπλάσεων και διαχείρισης θεμάτων κυκλοφορίας και μεταφορών σε ιδιαίτερης δυσκολίας αστικά περιβάλλοντα.

Συνάντηση Κακλαμάνη με το δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης

Mε το δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Καντίρ Τόπμπας, συναντήθηκε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Νικήτας Κακλαμάνης.

Η συνάντηση, που έγινε με πρωτοβουλία του κ. Τόπμπας, είχε αντικείμενο συζήτησης τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης καθώς, λόγω της οικονομικής ύφεσης, τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών αποκτούν κοινά χαρακτηριστικά. Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης και πρόεδρος του UCLG προσκάλεσε τον Νικήτα Κακλαμάνη να επισκεφθεί επισήμως την Πόλη. Ο κ. Κακλαμάνης αφού τον ευχαρίστησε του ζήτησε τη θετική παρέμβασή του προς την τουρκική κυβέρνηση για τα προβλήματα που απασχολούν τον Ελληνισμό της Πόλης και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τονίζοντας ότι «η διπλωματία των πόλεων πολλές φορές είναι πιο αποτελεσματική από τη διπλωματία των κυβερνήσεων».