Συγγραφείς από την Τουρκία στην 8η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου

Δύο συγγραφείς από την Τουρκία, ο Ντενίζ Καβουκτσούογλου και ο Τουνά Κιρεμιτσί θα μιλήσουν για το  έργο τους στο φεστιβάλ «Μέση Ανατολή – όταν οι ιδέες εξεγείρονται…» που διοργανώνεται στο πλαίσιο της  8ης Διεθνούς Έκθεσης  Βιβλίου της Θεσσαλονίκης.

Σάββατο 7 Μαΐου (11.00-12.00)
Ο Nτενίζ Kαβουκτσούογλου μιλά για το έργο του, με αφορμή τη μετάφραση του βιβλίου του Kαθημερινές πολίτικες ιστορίες (εκδ. Iason Books).

Kυριακή 8 Μαΐου (13.30-15.00)
Ο Τουνά Κιρεμιτσί μιλά για το έργο του με αφορμή την έκδοση του νέου βιβλίου του Τρεις άνθρωποι στο δρόμο (εκδ. Ψυχογιός).

ΝΤΕΝΙΖ ΚΑΒΟΥΚΤΣΟΥΟΓΛΟΥ

Ο Ντενίζ Καβουκτσούογλου γεννήθηκε το 1943 στην Κωνσταντινούπολη, όπου και τελείωσε το σχολείο. Το 1963 πήγε στη Γερμανία. Σπούδασε φιλοσοφία, ιστορία και οικονομικά στο Τίμπιγκεν, τη Χαϊδελβέργη και τη Νυρεμβέργη. Από το 1970 και έπειτα εργά- στηκε ως διευθύνων σύμβουλος σε ιδιωτικούς φορείς σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας. Στη Χαϊδελβέργη εργάστηκε τρία χρόνια ως υπεύθυνος εκπαίδευσης και προγραμμάτων. Έμεινε στη Γερμανία για τριάντα χρόνια, εκ των οποίων τα είκοσι δύο «υποχρεωτικά», την περίοδο των στρατιωτικών νόμων στην Τουρκία. Από το τέλος της δεκαετίας του ’60 άρχισαν να εκδίδονται τα άρθρα του στα περιοδικά Αντ (Ant) και Αϊντινλίκ (Aydınlık) και στην εφημερίδα Γενί Ορτάμ (Yeni Ortam). Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 αρθρογρα- φούσε στην ξενόγλωσση έκδοση της εφημερίδας Μιλιέτ (Milliyet) και για ένα χρόνο στην εφημερίδα Αϊντινλίκ (Aydınlık). Έχει εκδώσει τα ακόλουθα βιβλία: Από τη Βία στη Δημοκρατία: Κοινωνική Δημο- κρατία και Εθνικισμός (μαζί με τους Ercan Karakaş, Günay Özdoğan και Murat Belge), 1996. Κοινωνική Δημοκρατία από τον Μαρξ στις μέρες μας, 1997. Η Θάλασσα Στέρεψε και Βασικές Τάσεις στην Κοι νωνική Δημοκρατία, 1998. Ο Δρόμος των Ζαρκαδιών Ήταν Λιμάνι;, 2002. Εσύ Είσαι Προδότης της Χώρας, Μπαμπά; και Ζαριφέ, 2003. Το Χαμόγελο της Γάτας, 2004 και Η Ιστορία Ενός Ταξιδιού, 2006. Το 1992 ο Ντενίζ Καβουκτσούογλου επέστρεψε στην Τουρκία κι από το 1993 μέχρι σήμερα εργάζεται ως γενικός συντονιστής του TÜYAP, ενώ από το 1997 γράφει στην εφημερίδα Τζουμχουριγιέτ (Cumhuriyet)

Μεταφρασμένα έργα στα ελληνικά:
2011 – Καθημερινές πολίτικες ιστορίες, Iason Books

ΤΟΥΝΑ ΚΙΡΕΜΙΤΣΙ

Ο Τουνά Κιρεμιτσί (Tuna Kiremitçi, Τουρκία, 1973) γεννήθηκε στο Εσκί Σεχίρ. Σπούδασε κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο Μιμάρ Σινάν της Κωνσταντινούπολης, ενώ μικρού μήκους ταινίες του βραβεύτηκαν σε διάφορα φεστιβάλ. Με τη λογοτεχνία ασχολείται από τα μαθητικά του χρόνια, ενώ το 1994 και το 1997 τιμήθηκε με βραβεία ποίησης. Το πρώτο του μυθιστόρημα, με τίτλο Git kendini cok sevdirmeden, σημείωσε μεγάλη επιτυχία στην Τουρκία και θεωρήθηκε ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά γεγονότα του 2002. Από τότε έχουν εκδοθεί άλλα τρία μυθιστορήματά του, τα οποία έχουν βρεθεί στις λίστες των ευπωλήτων. Εκτός από τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο ασχολείται επίσης με τη μουσική, γράφοντας στίχους για διάφορα ροκ συγκροτήματα, ενώ αρθρο γραφεί σε εφημερίδες.

Μεταφρασμένα έργα στα ελληνικά:
2011 – Τρεις άνθρωποι στο δρόμο, Ψυχογιός
2010 – Ζωές και όνειρα, Ψυχογιός
2006 – Ο δρόμος της μοναξιάς, Κριτική