Στα 6,5 δισ. ευρώ οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία

Στροφή στη γειτονική χώρα με δραστηριοποίηση περίπου 450 ελληνικών επιχειρήσεων

Σε «Γη της Επαγγελίας» αναδεικνύεται η Τουρκία για εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες ευρισκόμες αντιμέτωπες με τις τρομακτικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα δίνουν όλο και μεγαλύτερη έμφαση στη γειτονική αγορά, που διανύει αντίρροπη τάση τάση από την ελληνική. Το ύψος των ελληνικών επενδύσεων στην τουρκική αγορά αγορά υπερβαίνει τα 6,5 δισ. ευρώ και, όπως επισημαίνει μιλώντας προς «Το Βήμα» ο κ. Π. Κουτσίκος, πρόεδρος του Ελληνο-Τουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, οι ελληνικές επιχειρήσεις αφού εξάντλησαν τις δυνατότητες των βαλκανικών αγορά (Βουλγαρία, Ρουμανία, πΓΔΜ και Αλβανία) έχουν πλέον στραφεί στην Τουρκία. Πράγματι στην τουρκική αγορά δραστηριοποιούνται σήμερα περί τις 450 ελληνικές επιχειρήσεις. Οι περισσότερες είναι κυρίως εμπορικές, ωστόσο όμως οι ελληνικές επενδύσεις βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των ξένων επενδύσεων στην Τουρκία.

Παράλληλα, ύστερα από μία κάμψη που παρουσίασε η ελληνική εξαγωγική δραστηριότητα το 2009 προς την Τουρκία, το 2010 η τάση αντιστράφηκε, με αποτέλεσμα η γειτονική χώρα να γίνει η πέμπτη εξαγωγική αγορά των ελληνικών προιόντων, και η τάση αυτή συνεχίζεται και εφέτος. Η αξία των εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών πλησιάζει τα 3 δισ. ευρώ. Ενώ στη διάρκεια του 2010 οι ελληνικές εξαγωγές προς την Τουρκία αυξήθηκαν κατά 41,3% και ξεπέρασαν τα 800 εκατ. ευρώ.

Σε δήλωση του προς «Το Βήμα» ο κ. Κουτσίκος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «αν η Ελλάδα εφαρμόσει ό,τι έκανε κι η Τουρκία από το 2011 και μετά όταν απευθύνθηκε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα σωθεί» και πρόσθεσε ότι «η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων βρίσκει πλούσιες δυνατότητες ανάπτυξης σε μία μεγάλη χώρα 75 εκατομμυρίων κατοίκων, όπως είναι Τουρκία». Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται από την πορεία των ελληνικών εξαγωγών το 2010, η αξία των οποίων ανήλθε στα 858 εκατ. ευρώ έναντι 607 εκατ. ευρώ το 2009. Οπως επίσης και από τον αριθμό των ελληνικών επιχειρήσεων, οι περισσότερες εκ των οποίων άρχισαν να δραστηριοποιούνται μεσούσης της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και φυσικά οι περισσότερες εξ αυτών είναι μικρού και μεσαίου μεσαίου μεγέθους, που προσπαθούν να επιβιώσουν μακριά από το πνιγηρό περιβάλλον της εσωτερικής αγοράς.

Βεβαίως η σημαντικότερη ελληνική επένδυση είναι της Εθνικής Τράπεζας, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, αλλά οι εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει ως τώρα σε όλους σχεδόν τους κλάδους της οικονομίας περί τα 3,7 δισ.ευρώ. Μεταξύ αυτών είναι οι Ιντραλότ, Γερολυμάτος, Eurodrip, Kleemann Hellas, Alumil, Νηρέας, Ridenco, Sarantis, Sato και S&B.

TO BHMA / Χαροντάκης Δημήτρης