Πρωτόκολλο συνεργασίας για τα Πανεπιστήμια Αιγαίου Ελλάδας-Τουρκίας

emprosnet

Αντιπροσωπεία του τουρκικού Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου της Μυτιλήνης

Πρωτόκολλο συνεργασίας με το συνονόματό του Πανεπιστήμιο της Σμύρνης υπέγραψε χτες το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Αντιπρόσωποι του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ege) της Σμύρνης ανταπέδωσαν την επίσκεψη που είχε κάνει το περασμένο φθινόπωρο η πρυτανική αρχή του ελληνικού ιδρύματος και επισφράγισαν κεκλεισμένων των θυρών από κοινού την απόφαση που είχε παρθεί τότε, για τη συνεργασία τους σε διάφορα επίπεδα και με απώτερο στόχο την ενίσχυση και προώθηση του ακαδημαϊκού τους έργου.

Η χτεσινή υπογραφή του πρωτοκόλλου μεταξύ των δύο Πανεπιστημίων του Αιγαίου ήρθε μετά από προσπάθειες που είχαν ξεκινήσει ήδη από το 2000. Τον περασμένο Νοέμβριο, ο πρύτανης Πάρις Τσάρτας, ο αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας και Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Σουλακέλλης, και η αντιπρύτανις Οικονομικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, Αγγελική Δημητρακοπούλου, συναντήθηκαν στη Σμύρνη με τους ομολόγους τους μετά από πρόταση που τους είχε γίνει, και συζήτησαν το ενδεχόμενο της έναρξης συνεργασίας μεταξύ των ιδρυμάτων.

«Πολύ καλή κίνηση»
Η τελευταία επισφραγίστηκε τελικά χτες, με την ανταπόδοση της επίσκεψης από τρεις αντιπρυτάνεις του τουρκικού Πανεπιστημίου, που, μαζί και με την εκπρόσωπο Δημοσίων Σχέσεων του ιδρύματος, βρέθηκαν στη Μυτιλήνη για πρώτη φορά. Το σχετικό πρωτόκολλο υπεγράφη το πρωί στο γραφείο του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο Κτήριο Διοίκησης, παρουσία όλων των αντιπρυτάνεων και των προέδρων των τμημάτων της Μυτιλήνης. Οι δύο πλευρές συζήτησαν επιπλέον τα βήματα που μπορούν να ακολουθηθούν άμεσα, τα οποία και θα διευκρινιστούν σταδιακά. Αυτό που συζητήθηκε επίσης, ήταν η πραγματοποίηση, πιθανότατα στη Μυτιλήνη, ενός κλειστού συνεδρίου μεταξύ συναδέλφων των δύο Πανεπιστημίων, μέσα στον Ιούνιο ή τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
«Πρόκειται για το ίδιο πρωτόκολλο συνεργασίας που προτείναμε και σε άλλα πανεπιστήμια», δήλωσε στο «Ε» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πάρις Τσάρτας. «Θεωρούμε πως πρόκειται για μια πολύ καλή κίνηση, αφού το Πανεπιστήμιο της Σμύρνης είναι ένα πανεπιστήμιο κοσμικού χαρακτήρα και διεθνοποιημένο, με 50.000 φοιτητές, και έχει μεγάλη σημασία το ότι τα κοινά πεδία των δύο ιδρυμάτων είναι πολλά.»

Πηγή: emprosnet.gr / Χρηστίδου Βαγγελιώ