Προβολή του Απολιθωμένου Δάσους στην Τουρκία

πηγή: emprosnet.gr

Ιδιαίτερα επιτυχημένη ήταν, κατά κοινή ομολογία, η προβολή του Απολιθωμένου Δάσους στην Κωνσταντινούπολη, στα πλαίσια των τριήμερων εκδηλώσεων που διοργάνωσε ο Δήμος Λέσβου στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, σε συνεργασία με το Προξενείο της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο τριήμερο, παρουσιάστηκε η έκθεση «Το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου», με στόχο τη γνωριμία του κοινού με το Φυσικό Μνημείο της Λέσβου και η προσέλκυση επισκεπτών στο νησί.
Η έκθεση περιελάμβανε συλλογή σπάνιων απολιθωμάτων, τμημάτων απολιθωμένων κορμών, ξύλου και φύλλων, που παρουσιάζουν τον πλούτο των ευρημάτων του απολιθωμένου δάσους και πιστοποιούν τη μοναδικότητά του ως Διατηρητέου Μνημείου της Φύσης. Ευρήματα που επιλέχθηκαν για την άριστη διατήρηση της δομής του απολιθωμένου ξύλου και παρουσιάστηκαν με την επιστημονική, αλλά και με την κοινή ονομασία των φυτών από τα οποία προέρχονται, σε τρεις γλώσσες (τουρκικά, αγγλικά και ελληνικά).
Επίσης, παρουσιάστηκε μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή η οπτικοακουστική παραγωγή με πολυμέσα για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους και οι εκδόσεις-λευκώματα του Μουσείου. Το Μουσείο είχε προετοιμάσει, επιπλέον, ειδικά για την έκθεση, καλαίσθητο έντυπο στην τουρκική γλώσσα με πληροφορίες για τα εκθέματα, ενώ ενημερωτικό φυλλάδιο για την προστατευόμενη περιοχή του απολιθωμένου δάσους και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας διανεμήθηκε σε όλους τους επισκέπτες.

Σχέσεις με το Topkapı

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την προβολή της Λέσβου και του απολιθωμένου δάσους, ο διευθυντής του Μουσείου, αναπληρωτής καθηγητής Νίκος Ζούρος, παρουσίασε σύντομα τη Λέσβο ως ελκυστικό προορισμό, με βασικούς πυλώνες τη φύση και τον πολιτισμό της. Έδωσε επίσης συνέντευξη σε δημοσιογράφο και πραγματοποίησε σειρά επαφών τόσο με τις προξενικές αρχές, όσο και με ακαδημαϊκούς φορείς και προσωπικότητες, και συζήτησε τις δυνατότητες σύσφιγξης της συνεργασίας εκτός άλλων και με το διεθνούς φήμης ιστορικό και πρόεδρο του Μουσείου Topkapı, καθηγητή İlber Ortaylı. Ακολούθησε πρόσκληση και συνάντηση στο Μουσείο – Παλάτι Topkapı, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς τής UNESCO, ενώ μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο γραφείο του, ο κ. Ortaylı αποδέχθηκε πρόσκληση επίσκεψης στη Λέσβο και στο απολιθωμένο δάσος.
Σύμφωνα με το Μουσείο, η πραγματοποίηση της έκθεσης αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα και μια ευκαιρία προβολής του απολιθωμένου δάσους και της Λέσβου στην Τουρκία, ενώ σχεδιάζεται η περαιτέρω ενίσχυση των επαφών.