Παράλληλο μάθημα ελληνικής-τουρκικής γλώσσας, Θεσσαλονίκη 8-18/8/2012

35 ώρες μαθήματων, 30 ώρες συναντήσεων και δραστηριοτήτων στις δύο γλώσσες

Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο ξενοδοχείο «Ολύμπια».

Θα δημιουργηθούν τάξεις για Τούρκους που μαθαίνουν ελληνικά και για Έλληνες που μαθαίνουν Τουρκικά, ανάλογα με το επίπεδο των σπουδαστών.

Ωράριο μαθημάτων: καθημερινά, (εκτός Κυριακής 12/8) από 16:00 έως 19:00 (30 ώρες)
Μετά τα μαθήματα οι μαθητές των δύο γλωσσικών ομάδων χωρίζονται σε ζευγάρια (ένας τουρκόφωνος – ένας ελληνόφωνος) ή ομάδες εργασίας (τουρκόφωνοι και ελληνόφωνοι μαζί) και συζητούν μεταξύ τους για απλά ή πιο πολύπλοκα θέματα που τους ενδιαφέρουν χρησιμοποιώντας στο μισό της συνάντησης Ελληνικά και στο άλλο μισό Τουρκικά.

Καθημερινά, (εκτός Κυριακής 12/8) από 19:30 – 21:00
Στα πλαίσια του μαθήματος θα οργανωθούν προβολές κινηματογραφικών ταινιών, συζητήσεις και διαλέξεις με ακαδημαϊκούς, ακτιβιστές και καλλιτέχνες από τις δύο χώρες και από την Κύπρο. Το ακριβές πρόγραμμα των προβολών / εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του μαθήματος.

Κόστος

40€ (για την κάλυψη λειτουργικών και διοικητικών εξόδων)

Προτεινόμενη διαμονή: ξενοδοχείο Ολύμπια
Δωμάτιο με άλλο σπουδαστή: 25€/διανυκτέρευση (με πρωινό)
Μονόκλινο δωμάτιο 40€/διανυκτέρευση (με πρωινό)

Στόχοι

Η έλλειψη επαφών μεταξύ των πληθυσμών των δύο χωρών κάνει την επικοινωνία ανάμεσά μας πιο δύσκολη και τα τείχη των προκαταλήψεων πιο ψηλά. Η εκμάθηση της γλώσσας του άλλου, η ανάπτυξη προσωπικών επαφών με τα μέλη της άλλης εθνότητας που βρίσκονται πέρα από τα σύνορα και η έρευνα των αντιλήψεων που έχει σχηματίσει κάθε ομάδα για την άλλη μέσα από τις εμπειρίες της (το σχολείο, την οικογένεια, τους φίλους, τον στρατό, τον Τύπο, την λογοτεχνία, την τηλεόραση κλπ) μπορούν να βοηθήσουν στο γκρέμισμα των προκαταλήψεων και στην ανάπτυξη μιας σχέσης αμοιβαίου σεβασμού, ευθύνης και ανεκτικότητας στη διαφορετικότητα του «άλλου».
Η δράση έρχεται να συμβάλλει, στα μέτρα του δυνατού, στην ανάπτυξη των τριών παραμέτρων: εκμάθηση της γλώσσας, ανάπτυξη προσωπικών επαφών, έρευνα των αντιλήψεων και προκαταλήψεων του “άλλου” για “εμάς” που έχουν διαμορφωθεί μέσα από τα βιώματα του.

Περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές

http://www.ikariancentre.com/?page_id=5072
πληροφορίες στα αγγλικά, ελληνικά και τουρκικά

Οργάνωση

Διάλογος – δράσεις γλώσσας και πολιτισμού ενάντια στον φανατισμό και τη μισαλλοδοξία
www.ikariancentre.com/dialogos