Πάνω από 10.000 Έλληνες έχουν αγοράσει παραθεριστικές κατοικίες στη Τουρκία!

Οι ανησυχίες τους για ζητήματα που έχουν σχέση με την κατοικία τους, όπως το ενοίκιο ή η δυνατότητα εξυπηρέτησης των στεγαστικών δανειακών τους υποχρεώσεων απέναντι στο τραπεζικό σύστημα αποτελεί γαι τους Έλληνες τροχοπέδη ώστε να αποφασίσουν την αγορά νέας κατοικίας.

Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα του τμήματος της Στατικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που παρουσίασε ο καθηγητής Επαμεινώνδας Πανάς στη διάρκεια ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Έκθεσης «Property by Helexpo».

Ειδικότερα, οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες της έρευνας, που διενεργήθηκε το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2010 στην Αττική, απάντησαν ότι δεν είναι πιθανόν να αγοράσουν κατοικία στα επόμενα δύο χρόνια. Μόλις 2,2% απάντησαν ότι σίγουρα θα αγοράσουν κατοικία μέσα στην επόμενη διετία.
Στην πλειονότητά τους οι συμμετέχοντες στη έρευνα πιστεύουν ότι «έπεσε» η αξία του ακινήτου τους. Ειδικότερα, 50,08% εκτιμούν ότι η τιμή μειώθηκε, 26,1% ότι έμεινε η ίδια και μόλις 13,3% ότι αυξήθηκε.

Τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες πιστεύουν ότι δεν είναι καλή περίοδος για αγορά ακινήτων. Ειδικότερα, στην ερώτηση «πόσο συμφωνείτε με την πρόταση: Τώρα είναι καλή περίοδος για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα;», ποσοστό 23,5% των ερωτηθέντων απάντησαν «Διαφωνώ απόλυτα», 16,5% «Μάλλον διαφωνώ», 28,8% «ούτε συμφωνώ, ούτε διαφωνώ», 21,3% «Μάλλον συμφωνώ» και μόλις 7,7% απάντησαν «Συμφωνώ απόλυτα».

Ο κ. Πανάς, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα της έρευνας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η κρίση στην κτηματαγορά οφείλεται κυρίως στην υπερπροσφορά ακινήτων. «Αν δεν απορροφηθεί το υπάρχον μεγάλο απόθεμα, δεν θα βγούμε εύκολα από αυτή την κρίση», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της αγοράς παραθεριστικών κατοικιών ο κ. Πανάς επισήμανε ότι έχουν αναπτυχθεί στις γειτονικές χώρες πολύ ανταγωνιστικές αγορές και αναφέρθηκε σε αποτελέσματα έρευνας που δείχνει ότι περισσότεροι από 10.000 Έλληνες έχουν προχωρήσει σε αγορά παραθεριστικής κατοικίες σε περιοχές της Τουρκίας. Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των άλλων χωρών, όπως επισημάνθηκε στη συζήτηση, που ακολούθησε, είναι οι πιο οικονομικές και προσιτές τιμές πώλησης, αλλά γενικότερα η καλύτερη διαχείριση και αξιοποίηση παραθεριστικών συγκροτημάτων.