Ομαδική εικαστική έκθεση με έργα αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών Mimar Sinan «Αυτοί που ακολουθούν τις μνήμες τους»

Mε αφορμή τη συμπλήρωση, φέτος, 90 ετών από την υπογραφή μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας της Σύμβασης της Λωζάννης περί Ανταλλαγής Πληθυσμών διοργανώνεται από 5 έως 21 Μαρτίου 2013 στο Σισμανόγλειο Μέγαρο η έκθεση «Αυτοί που ακολουθούν τις μνήμες τους»  από το Σύλλογο Αποφοίτων της δεκαετίας του ’80 «IDGSA80» της Σχολής Καλών Τεχνών “Mimar Sinan” της Κωνσταντινούπολης. Περιλαμβάνει έργα 57 καλλιτεχνών, όλα αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών, κατασκευασμένων με διάφορες τεχνικές.

Έργο του Ali Tekin Çam. Αυτοί που ακολουθούν τις μνήμες τους.

 

Όπως λέει η ομάδα των καλλιτεχνών, «η έκθεση είναι αφιερωμένη σε αυτούς που ακολουθούν τις μνήμες τους, σε όλους τους ανθρώπους που ζουν σ’ αυτήν τη γωνιά της Γης και σε κάθε άλλο σημείο του κόσμου, που εξαναγκάστηκαν λόγω πολέμων και άλλων πολιτικών αιτιών να εγκαταλείψουν το σπίτι τους, τα χωράφια τους, τη δουλειά τους και να γίνουν πρόσφυγες σε ξένους τόπους. Είναι αυτοί που ζουν σέρνοντας πίσω τις αναμνήσεις τους, αυτοί που πέθαναν και αυτών που τα εγγόνια τους ακολουθούν τα ίχνη τους. Όποια και να είναι η περιγραφή τους, το κοινό σημείο τους είναι ότι πέρα από τη θέλησή τους, αναγκάστηκαν να ζουν στην προσφυγιά, στον πόνο και στη νοσταλγία.»

Για την ομάδα:

Το 2005, μια μικρή ομάδα φίλων αποφοίτων της δεκαετίας του ’80 της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Πόλης (σήμερα Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών «Μιμάρ Σινάν»), με σκοπό τη συνέχιση των επαφών τους, δημιούργησαν στο διαδίκτυο την ιστοσελίδα «idgsa80» (www.idgsa80.org), που μεγάλωσε κι απλώθηκε με γρήγορους ρυθμούς.

Η ομάδα απαρτίζεται από αποφοίτους κάθε κλάδου των Καλών Τεχνών, που εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή ως καθηγητές σε διάφορες βαθμίδες εκπαίδευσης. Από την ίδρυσή της έως σήμερα έχει πραγματοποιήσει πολλές ομαδικές εικαστικές εκθέσεις.

Χώρος:Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη (İstiklal Cad. No 60)Διάρκεια: 5 – 21 Μαρτίου 2013Ώρες λειτουργίας: Δε-Πα 15.00-20.00, Σα-Κυ 12.00-19.00

Είσοδος ελεύθερη

Πηγή:  mfa.gr/istanbul