Μυτιληνιοί μαθητές στη γείτονα χώρα

Την τιμητική της έχει φέτος η χώρα στην απέναντι όχθη του Αιγαίου όσον αφορά στις εκπαιδευτικές εκδρομές των γυμνασίων και των λυκείων της Λέσβου. Πολιτιστικά και περιβαλλοντικά προγράμματα των σχολείων γίνονται αφορμή να έρθουν οι μαθητές και οι μαθήτριες πιο κοντά στον πολιτισμό και το φυσικό περιβάλλον της Τουρκίας.

Τρία συνολικά σχολεία της Μυτιλήνης βρέθηκαν στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην Κωνσταντινούπολη, μόνο μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο. Επρόκειτο για το 2ο και το 3ο Γυμνάσιο, καθώς και για το 4ο Γενικό Λύκειο της πόλης, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί των οποίων επισκέφτηκαν την Πόλη στα πλαίσια πολιτιστικών και άλλων προγραμμάτων που εφαρμόζουν στις τάξεις τους. Αντίστοιχα, από τη Δευτέρα στη Σμύρνη βρίσκονται μαθητές του Πειραματικού Λυκείου, επισκεπτόμενοι το Γεωπάρκο της Κούλα και το Παμούκαλε.

Αυτοί που επέστρεψαν

«Βυζαντινά Μνημεία της Λέσβου και της Κωνσταντινούπολης» ήταν το θέμα του σχετικού προγράμματος για το 3ο Γυμνάσιο, που είχε ως στόχο να εξοικειώσει 24 μαθητές της Γ΄ τάξης του Σχολείου με τα μνημεία της βυζαντινής περιόδου στις δύο περιοχές και να αναζητήσει τις μεταξύ τους ομοιότητες. «Σκοπός μας ήταν να δουν τα παιδιά το πώς η αρχιτεκτονική της Κωνσταντινούπολης έχει επηρεάσει αυτή της Λέσβου και αν υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά», εξηγεί στο «Ε» ο Γιάννης Αγάθος, καθηγητής καλλιτεχνικών του Σχολείου.
Παρόμοιο πολιτιστικό πρόγραμμα, με θέμα «Αρχιτεκτονική των ναών της Μυτιλήνης – Αγία Σοφία, Κωνσταντινούπολη», υλοποιεί φέτος και το 2ο Γυμνάσιο, και στο πλαίσιό του επισκέφτηκε την Πόλη τις μέρες που μας πέρασαν. Σύμφωνα με το θεολόγο του Σχολείου και υπεύθυνο του προγράμματος, Στρατή Δουμούζη, 31 παιδιά βρέθηκαν στην Πόλη για να δουν την εκεί αρχιτεκτονική των ναών και κυρίως της Αγίας Σοφίας, και να τη συγκρίνουν με αυτή των ναών της Λέσβου.
Οι μαθητές και των δύο Σχολείων επισκέφτηκαν σημαντικά μνημεία της Πόλης, στα οποία εκτός από την Αγία Σοφία περιλαμβάνονταν το Τοπ Καπί, η Μονή της Χώρας, το Μπλε Τζαμί κ.ά.. Σημαντική «στάση» τους το Ζωγράφειο Λύκειο, στο Πέραν της Πόλης, όπου τους υποδέχτηκε και τους ξενάγησε ο διευθυντής, Γιάννης Δερμιτζόγλου.
Την Παρασκευή και την Κυριακή, μαθητές και εκπαιδευτικοί του 2ου και το 3ου Γυμνασίου αντίστοιχα βρέθηκαν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Οι πρώτοι σε ειδική συνάντηση που είχαν κανονίσει μαζί του και οι δεύτεροι κατά τη θεία λειτουργία στην οποία χοροστάτησε. Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν ευχαριστίες και ευχές, ενώ το 3ο Γυμνάσιο προσέφερε στον Πατριάρχη μια πήλινη γλάστρα, κατασκευή της Μάρως Κρητικού, που μέσα της έφερε ένα δενδρύλλιο ελιάς, στα κλαδιά του οποίου, πάνω σε μεταλλικά ελάσματα, αναγράφονταν λέξεις όπως «αγάπη», «φιλία», «αλληλεγγύη», «ευημερία» κ.ά..

Εκδρομή που συγκίνησε
«Ήταν ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα και μια πολύ χρήσιμη εκδρομή, αφού τα παιδιά δε γνώριζαν μέχρι τώρα πολλά για τη βυζαντινή περίοδο της Λέσβου και ήταν ευκαιρία να μάθουν λεπτομέρειες για τα αρχιτεκτονικά στοιχεία εκείνης της περιόδου και να τα συγκρίνουν με τα αντίστοιχα της Κωνσταντινούπολης», λέει ο κ. Αγάθος.
«Έχουμε παρόμοια κουλτούρα, οι άνθρωποι είναι φιλόξενοι και αγαπούν τη Μυτιλήνη, τα μνημεία εντυπωσιακά και πολύ ενδιαφέροντα», μας είπαν και οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Θέκλα Ιατρίδου, Παντελής Δουλάς και Φώτης Στρατιώτης.
«Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν στο πρόγραμμα», λέει κλείνοντας ο κ. Δουμούζης. «Συγκινήθηκαν ιδιαίτερα με την Αγιά Σοφιά και το Ζωγράφειο, αφού ήταν η πρώτη φορά που έβλεπαν τέτοιες εικόνες.»

Πηγή: emprosnet.gr / Χρηστίδου Βαγγελιώ