Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Ελλάδα-Τουρκία: Πρό(σ)κληση Συνεργασίας»

Το Ελληνο-Τουρκικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος πραγματοποίησε με επιτυχία ημερίδα με θέμα: «Ελλάδα Ÿ Τουρκία: Πρό(σ)κληση Συνεργασίας», στις 26 Νοεμβρίου 2011, στις 18:00, στην αίθουσα Ballroom III του Hyatt Regency, στα πλαίσια του πολυσυνεδρίου «Money Show».

O αριθμός των συμμετεχόντων ξεπέρασε το αναμενόμενο, με τις συμμετοχές να ξεπερνούν τις εκατόν πενήντα (150). Στο κοινό απευθύνθηκε πρώτα ο κ. Ζαννώ Απικιάν, Πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος, καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους. Ο προεδρος κ. Ζαννώ Απικιάν αναφέρθηκε στη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα και στην ανάπτυξη η οποία μπορεί να έρθει μόνο μέσα από συνεργασίες. Το παρόν στην ημερίδα έδωσαν o κ. Tuğrul Biltekin Γενικός Πρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη και ο κ. Ιωάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμό στους συμμετέχοντες, τονίζοντας τη σημασία που έχουν οι συνεργασίες εν γένει, αλλά και ειδικότερα αυτές μεταξύ των δυο χωρών.  Χαιρετισμό απηύθυνε στους παρευρισκόμενους και o κ. Selim Egeli Μέλος του Συμβουλίου Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας και Πρόεδρος του Τουρκικού Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου.

 Ομιλητές στην ημερίδα ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Κατσιμίγας, Εκτελεστικός Γραμματέας Α.Μ.Θ., ο κ. Αλέξανδρος Αλεξιάδης, Σύμβουλος ΟΕΥ Α’, Επικεφαλής Γραφείου Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος, ο κ. Γεώργιος Μυλωνάς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ALUMIL, η κα. Burcu Akdari, Πρόεδρος των Νέων Επιχειρηματιών Τουρκίας και ο κ. Νικόλαος Μαργαρόπουλος, Γενικός Γραμματέας του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος. Το συντονισμό της ημερίδας έκανε η κα. Κάκη Μπαλή, δημοσιογράφος του Αγγελιοφόρου.

Ελπίζουμε ότι μετά την επιτυχία που είχε η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 26 Νοεμβρίου θα ακολουθήσουν και άλλες με σκοπό να συζητηθούν εκτενώς προβλήματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο της Ελλάδας και της Τουρκίας, και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για περισσότερες συνεργασίες.

ΟΜΙΛΙΕΣ

Ομιλία του Γενικού Πρόξενου της Τουρκίας στην Θεσσαλονίκη κ. Tuğrul Biltekin

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε Θεσσαλονίκης,

Πρόεδροι των Επιμελητηρίων,

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μια ιστορία οικονομικής κρίσης. Αυτή η ιστορία είναι πραγματική.

Μέσα σε μια μέρα έγινε ανάληψη 7,5 δις δολαρίων από την Κεντρική Τράπεζα. Οι ημερήσιοι τόκοι αυξήθηκαν έως 7.500%. Ο Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας ο οποίος προσκλήθηκε από την Κυβέρνηση, ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού Επικρατείας Υπεύθυνου για την Οικονομία. Χιλιάδες άτομα έμειναν άνεργοι. Πάρα πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν. Εργατοϋπαλληλικά Συνδικάτα και δημοκρατικές μαζικές οργανώσεις ετοίμασαν προγράμματα εξόδου από την κρίση. Ξεκίνησαν διαδηλώσεις στους δρόμους. Η Ένωση Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Τουρκίας έκανε έκκληση στην Κυβέρνηση να παραιτηθεί. Μίλησαν εκ μέρους των πολιτικών κόμματων ως εξής:

 • “Η έξοδος από την σημερινή κακή κατάσταση της οικονομίας της χώρας εξαρτάται από την υλοποίηση ενός ενοποιημένου, ριζικού και εκτεταμένου έργου το οποίο συμπεριλαμβάνει όλους τους τομείς.”
 • “Πιστεύω ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα. Θα τα καταφέρουμε διότι είμαστε υποχρεωμένοι να τα καταφέρουμε.”
 • “Το κράτος πρέπει να αγκαλιάσει του πολίτες και οι πολίτες πρέπει να αγκαλιάσουν το κράτος.”

Ακούγεται πολύ γνώριμο, έτσι δεν είναι; Αυτή η σύντομη ιστορία, είναι η περίληψη της πιο βαριάς οικονομικής κρίσης που έζησε στις 21 Φεβρουαρίου 2001 η Τουρκική Δημοκρατία καθ’όλη την διάρκεια της ιστορίας της.

Για πιο λόγο αναφέρθηκα σε αυτό;

 Η χώρα που μπορεί να καταλάβει καλύτερα από όλους την οικονομική κρίση που ζει η Ελλάδα, είναι η γείτονας Τουρκία. Εμείς, βλέπουμε τις αρνητικές επιδράσεις της κρίσης πάνω στον λαό της Ελλάδας και καταλαβαίνουμε με ειλικρίνεια τις δυσκολίες που περνά.

Θέλω να συγχαρώ το Ελληνο-Τουρκικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος, για το ότι διοργανώνει αυτήν την εκδήλωση στην κατάλληλη περίοδο. Διότι, η Τουρκία και ο Τουρκικός λαός, έχοντας πάρει το μάθημα τους από τις πικρές εμπειρίες του παρελθόντος, είναι έτοιμοι να προσφέρουν ένα φιλικό χέρι βοήθειας στην Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό, να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας και στην ανακούφιση των δυσκολιών της Βορείου Ελλάδος.

Έχουν περάσει 10 χρόνια από την πιο βαριά οικονομική κρίση στην ιστορία της Δημοκρατίας μας. Σήμερα, σε μια απόσταση από την Θεσσαλονίκη τριών ωρών οδικώς και μιας ώρας αεροπορικώς μέσω των Τουρκικών Αερογραμμών οι οποίες δίνουν μια ξεχωριστή ζωντάνια στην πόλη μας, υπάρχει μια τελείως διαφορετική Τουρκία, με σταθερή πολιτική δομή, με ισχυρή δημοκρατία, με ταχύτατα αναπτυσσόμενες αγορές, η οποία αναζητεί με την εξωτερική της πολιτική,  ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή.

Θέλω να μοιραστώ μαζί σας περιληπτικά λίγες πληροφορίες και κάποια αριθμητικά μεγέθη σχετικά με την Τουρκία:

 • Το ΑΕΠ ήταν το 2002 στα 230 δισεκατομμύρια δολάρια και το 2010 αυξήθηκε στα 736 δισεκατομμύρια δολάρια.
 • Τα τελευταία 8 χρόνια το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε ετησίως με μέσο ορό 4,8%.
 • Είναι η 16η  μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και σε σύγκριση με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η 6η μεγαλύτερη οικονομία.
 • Τα τελευταία 8 χρόνια έγιναν άμεσες ξένες επενδύσεις πάνω από 94 δισεκατομμύρια δολάρια.
 • Την περίοδο 2008-2010 ήταν η 15η πιο δελεαστική χώρα του κόσμου για άμεσες ξένες επενδύσεις.
 • Έχει 74 εκατομμύρια πληθυσμό από τους οποίους τα 25 εκατομμύρια είναι νέοι.
 • Σε σύγκριση με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό νέων και κατέχει το  4ο μεγαλύτερο εργατικό δυναμικό.
 • Περίπου 500 χιλιάδες απόφοιτοι από 156 πανεπιστήμια.
 • Νέες και προηγμένες τεχνικές υποδομές στους τομείς μεταφορών, τηλεπικοινωνιών και ενέργειας.
 • Εν εξελίξει ενταξιακές διαπραγματεύσεις και Τελωνειακή Ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 • Συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου με 20 χώρες.
 • Αύξηση των χρηστών του διαδικτύου από 4 εκατομμύρια σε 35 εκατομμύρια την περίοδο 2002-2010.
 • Αύξηση των χρηστών κινητής τηλεφωνίας από 23 εκατομμύρια σε 62 εκατομμύρια.
 • Αύξηση των χρηστών πιστωτικών καρτών από 16 εκατομμύρια σε 46 εκατομμύρια.
 • Αύξηση των επιβατών των αεροπορικών γραμμών από 33 εκατομμύρια σε 102 εκατομμύρια.
 • Αύξηση των ξένων τουριστών από 13 εκατομμύρια σε 28,5 εκατομμύρια.

      Αξιότιμοι προσκεκλημένοι,

            Η ασφάλεια, η σταθερότητα και η ευημερία μπορούν να συντηρηθούν μόνο όταν ισχύουν για όλους. Σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία, στις σχέσεις της με άλλες χώρες προσπαθεί να εγκαθιδρύσει μια οικονομική και εμπορική σχέση από την οποία όλοι θα αποκομίσουν οφέλη και η οποία θα προσφέρει την δυνατότητα συνολικής ανάπτυξης.

Οι συνεχώς αναπτυσσόμενες οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, με τις γειτονικές χώρες, με τις περιοχές προς τις οποίες εφαρμόζουμε πολιτική ανοίγματος, καθώς και με πολλές άλλες χώρες και περιοχές έχουν ως στόχο την δημιουργία μιας ζώνης ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή της Τουρκίας.

            Η άρση των εμποδίων στην ελεύθερη μετακίνηση ατόμων και κεφαλαίου αποτελεί βασική μας προτεραιότητα. Με αυτή την λογική, δίνουμε προτεραιότητα στην άρση της βίζας, το ελεύθερο εμπόριο, στην αμοιβαία παρότρυνση και την διαφύλαξη των επενδύσεων, στην σύναψη συμφωνιών για την αποτροπή της διπλής φορολογίας και την δημιουργία νομικής βάσης για τις οικονομικές σχέσεις.

            Σε αυτό το πλαίσιο για παράδειγμα, είναι προφανές ότι η άρση της βίζας θα είχε θετικό αντίκτυπο και στην ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ των χωρών, αλλά και στην αύξηση των εσόδων στον τουριστικό τομέα. Στο πλαίσιο των αναπτυσσόμενων σχέσεων και της μη επιβολής βίζας, ο αριθμός των τουριστών που ήρθαν από τις γειτονικές χώρες στην Τουρκία αυξήθηκε τα τελευταία τρία χρόνια κατά 40%. 6,5 εκατομμύρια πολίτες των γειτονικών χωρών επισκεφτήκαν το 2006 την Τουρκία. Αυτός ο αριθμός αυξήθηκε το 2009 στα 9,5 εκατομμύρια. Κατά παρόμοιο τρόπο, εάν γίνει άρση της βίζας στους Τούρκους πολίτες, εσείς οι ίδιοι μπορείτε να αναλύσετε με τον καλύτερο τρόπο την συμβολή που θα έχει αυτό στην οικονομία της Ελλάδας.

            Ως αποτέλεσμα των σταθερών πολιτικών που ακολουθήθηκαν, το ποσοστό που κατέχει στο συνολικό εξωτερικό εμπόριο ο όγκος του εξωτερικού εμπορίου με τις γειτονικές χώρες αυξήθηκε από 8% σε 30%.

            Η Τουρκία, με την ισχυρή και σταθερή οικονομική δομή της, χάρη στις έξυπνες πολιτικές που ακλούθησε στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, βάζοντας σε μια άκρη τα ρίσκα που εμπεριέχει η παγκοσμιοποιημένη οικονομική δομή, κατάφερε να μετατρέψει τις ευκαιρίες σε κέρδος.

            Έχει φτάσει η ώρα για την Βόρεια Ελλάδα, την Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της, χρησιμοποιώντας και τα πλεονεκτήματα της γεωγραφικής εγγύτητας να αρπάξουν τις χρυσές ευκαιρίες που προσφέρει η Τουρκία, έτσι ώστε να απαλύνουν το συντομότερο δυνατό τις επιδράσεις τις οικονομικής κρίσης.

            Το Γενικό μας Προξενείο και το Γραφείο Εμπορικών Υποθέσεων το οποίο λειτούργει στην δομή του Προξενείου μας είναι έτοιμα να σας υποστηρίξουν. Σας ευχαριστώ. 

Τίτλος: «Ελλάδα Τουρκία: Προ(σ)κληση Συνεργασίας»

Ομιλητής: Ζαννώ Απικιάν, Πρόεδρος Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος

 Αγαπητοί κύριοι: Γενικέ, κύριε Περιφερειάρχη της Κεντρικής Μακεδονίας, κύριε Δήμαρχε της Θεσσαλονίκης, Κύριε Γενικέ Πρόξενε της Τουρκίας, Κύριοι των διπλωματικών σωμάτων, Κύριοι πρόεδροι Επιμελητηρίων, Συνδέσμων, Φορέων, αξιότιμοι κυρίες και κύριοι καλεσμένοι.

Θα ήθελα κατ’ αρχήν να σας ευχαριστήσω θερμά για τη σημερινή σας παρουσία έδω. Χαίρομαι που δόθηκε για μια ακόμη φορά η ευκαιρία για να συγκεντρωθεί ο επιχειρηματικός κόσμος της Ελλάδας και της Τουρκίας για να συζητήσει τις προ(σ)κλήσεις συνεργασίας που διανοίγονται ανάμεσα στη δυο χώρες. Ευελπιστώ ότι θα μας δοθούν πολλές ακόμη τέτοιες ευκαιρίες. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης, το οποίο μας υποστήριξε στη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης.

Θεωρώ ότι χάρη στους εκλεκτούς καλεσμένους και τους διακεκριμένους ομιλητές, οι οποίοι μας τίμησαν σήμερα με την παρουσία τους, θα ακουστούν πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις για την περαιτέρω βελτίωση των συνεργασιών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Αυτό στο οποίο θα πρέπει να σταθούμε νομίζω σήμερα δεν είναι άλλο από την οικονομική κρίση, η οποία είναι πλέον γεγονός όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλη την Ευρώπη. Η κρίση που αντιμετωπίζουμε έχει κλονίσει τις οικονομίες όλων των χωρών και καλούμαστε να δώσουμε το πορόν. Ειδικότερα όμως οι ελληνικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μείωση των κερδών τους, ο κύκλος εργασιών τους έχει συρικνωθεί σημαντικά, όπως και η ικανότητα τους για νέες επενδύσεις. Ταυτόχρονα καταγράφεται άνοδος του δείκτη ανεργίας, του πληθωρισμού, καθώς και του δημόσιου χρέους, που επιβαρύνει και τον ιδιωτικό τομέα με μόνη διέξοδο την εξαγωγική δραστηριότητα των εταιρειών, πράγμα που αποτυπώνεται πολύ ξεκάθαρα στα νούμερα της Eurostat. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2011 σημειώθηκε μια αύξηση των εξαγωγών της τάξεως του 33%, γεγονός που καταδεικνύει τη δυσκολία των ελληνικών επιχειρήσεων να κρατήσουν τα κέρδη τους στα επίπεδα των προηγούμενων ετών, βασισμένες μόνο στην αγορά του εσωτερικού.

Και μπορεί η Ελλάδα να διέρχεται τώρα από μια περίοδο οικονομικής κρίσης, αλλά και η Τουρκία είχε αντιμετωπίσει μια παρόμοια κατάσταση το 2001 και κατάφερε καταβάλλοντας τις ανάλογες προσπάθειες να την ξεπεράσει. Οι εταίροι μας λοιπόν από την Τουρκία μπορούν να καταλάβουν την κατάσταση που επικρατεί στην Ελληνική αγορά στην παρούσα φάση.

Αυτό όμως που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας είναι ότι για να ξεπεραστούν τέτοιες κρίσεις, οι οποίες ξεπερνούν τα στενά σύνορα της κάθε χώρας, πρέπει να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας.

Ας λάβουμε τα εξής υπόψη: Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Τουρκία είναι η πέμπτη κατά σειρά χώρα η οποία απορροφά τις εξαγωγές της, ενώ αντίστοιχα είναι η έβδομη κατά σειρά χώρα από την οποία κάνει εισαγωγές. Επιπλέον, για την Ελλάδα η Τουρκία αποτελεί σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έναν από τους πρώτους εμπορικούς της εταίρους τόσο στις εξαγωγές, όσο και στις εισαγωγές.

Σε όλες τις χώρες λοιπόν, η συνεργασία είναι αυτή που ενισχύει τις επιχειρήσεις και την ανάπτυξη τους. Η συνεργασία είναι αυτή που βοηθάει τους επιχειρηματίες να εξελίσσονται και να προσπαθούν πάντα για κάτι καλύτερο. Πρέπει λοιπόν να κατανοήσουμε ότι οι συνεργασίες που μπορεί να προκύψουν μέσα από τέτοιες συναντήσεις όπως η σημερινή, είναι επωφελείς και για όλους.

Κλείνοντας λοιπόν σας προσκαλώ και σας προκαλώ να συνεργαστούμε, γιατί η εκάστοτε συνεργασία, πέρα από πρόσκληση, είναι και πρόκληση. Πρόκληση να ξεπεράσουμε τις όποιες δυσκολίες και τα όποια εμποδια και τελικά να συνεργαστούμε. Σας ευχαριστώ.

Νίκος Κ. Μαργαρόπουλος , Γενικός Γραμματέας ΕΤΕΒE

SCIENTIA LEGIS LAW FIRM

Αγαπητές κυρίες και κύριοι,

Το Επιμελητήριό μας συστάθηκε το καλοκαίρι του 2009 από μια ομάδα επιχειρηματιών και επαγγελματιών που πιστεύουν στις προοπτικές επιχειρηματικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και με συνείδηση ότι τίποτε δεν είναι δυνατό χωρίς εντατική προσπάθεια.

Η έλλειψη στη Βόρεια Ελλάδα ενός φορέα υποστήριξης και προώθησης των εμπορικών και επενδυτικών προσπαθειών προς και από τη γειτονική Τουρκία, την οποία διαπίστωναν όλοι οι τοπικοί επιχειρηματικοί φορείς, καλύφθηκε.

Ο δρόμος δεν είναι εύκολος και οι σημερινές συνθήκες στην Ελλάδα είναι ακόμη πιο απαιτητικές.

Όπως δηλώσαμε και στο ξεκίνημα της πορείας μας, στόχος μας είναι το Επιμελητήριο να εκφράσει αποτελεσματικότερα τις ιδιαίτερες ανάγκες της επιχειρηματικής κοινότητας της Βόρειας Ελλάδας, τηρώντας συγχρόνως απολύτως ουδέτερη πολιτικά θέση, σεβόμενο τις λεπτές σχέσεις της εκατέρωθεν εμπιστοσύνης που έχουν οικοδομηθεί στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας

Σήμερα, σχεδόν δυόμισι χρόνια μετά, η παρουσία σας εδώ μας κάνει να νιώθουμε δικαιωμένοι για τις προσπάθειες που καταβάλουμε.

Η τοποθέτηση του κυρίου Tugrul Biltekin στη θέση του Γενικού Προξένου της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη με τη φρέσκια ματιά και την άμεση ανταπόκριση στα αιτήματα για αποτελεσματική επικοινωνία με τους φορείς της Τουρκίας, μας δίνει τη σιγουριά ότι οι υπηρεσίες που στοχεύουμε να παρέχουμε προς τα Μέλη μας θα είναι αντίστοιχες των απαιτήσεών τους.

Χαιρετίζουμε την έναρξη λειτουργίας του γραφείου Εμπορικού Ακόλουθου στη Θεσσαλονίκη με επικεφαλής τον κύριο Kemal Tuzun, με μεγάλη εμπειρία σε καίριες θέσεις στο εξωτερικό. Η συμβολή του στην ανάπτυξη των εκατέρωθεν εμπορικών αλλά και επενδυτικών σχέσεων, πιστεύουμε, θα είναι καταλυτική. Ήδη, στο αμέσως επόμενο διάστημα, προγραμματίζουμε ιδιαίτερη συνάντησή του με τα Μέλη μας όπου θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει τις προοπτικές εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και να απαντήσει σε ερωτήματα που απασχολούν τους επί μέρους κλάδους στους οποίους ανήκουν τα Μέλη μας.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στον επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, κο Αλέξανδρο Αλεξιάδη, για τη συνεχή συμπαράσταση του ίδιου αλλά και της Υπηρεσίας του, τόσο στο Επιμελητήριο, όσο και στα Μέλη μας που επισκέπτονται την Τουρκία.

Οι σχέσεις μας με τους αντίστοιχους θεσμούς της Τουρκίας δεν θα ήταν δυνατόν να αναπτυχθούν τόσο σύντομα και τόσο αποτελεσματικά χωρίς τη βοήθεια και συμπαράσταση ανθρώπων που είναι ταγμένοι στην προώθηση της Ελληνο-Τουρκικής φιλίας και επιχειρηματικής συνεργασίας όπως ο Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Τουρκίας-Ελλάδας, κος Selim Egeli.

Κυρίες και κύριοι,

Το Επιμελητήριο, το Διοικητικό του Συμβούλιο και τα στελέχη του, είναι στη διάθεση των Μελών του για την παροχή όχι μόνο γενικών, αλλά και εξειδικευμένων πληροφοριών κατά κλάδους και περιοχές. Στόχος μας είναι, σε συνεργασία με ομόλογους φορείς στην Ελλάδα και την Τουρκία, να αποτελέσουμε απαραίτητη στάση για τους επιχειρηματίες από τις δύο χώρες που θέλουν να επενδύσουν στην Τουρκία ή την Ελλάδα.

ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Η ημερίδα που πραγματοποιούμε σήμερα είναι ακόμη ένας τρόπος για να ενημερώσουμε τόσο τα μέλη μας, όσο και όλους όσους παρευρίσκονται εδώ μαζί μας και να γεφυρώσουμε την απόσταση ανάμεσα στον επιχειρηματικό κόσμο της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Με συντομία θα παραθέσω βασικά στοιχεία σχετικά με τους τύπους εταιρειών στην Τουρκία και τις νομικές διαδικασίες που είναι απαραίτητες για την ίδρυσή τους, διευκολύνοντας έτσι τις όποιες προ(σ)κλήσεις συνεργασίας.

Η Τουρκία, εδώ και κάποια χρόνια, εφάρμοσε και ακολουθεί μια πολιτική μη διάκρισης και ίσης μεταχείρισης απέναντι στους ξένους επενδυτές, με αποτέλεσμα οι αλλοδαποί να έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους Τούρκους υπηκόους. Από τα μέσα του επόμενου χρόνου μάλιστα ο Εμπορικός Κώδικας θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο.

Μια εταιρεία μπορεί να συσταθεί με 100% ξένο κεφάλαιο, σε όλους σχεδόν τους τομείς (για παράδειγμα υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις για τις τηλεπικοινωνίες, τη διαχείριση λιμανιών, τις τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τις ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες leasing, factoring, εταιρείες συμμετοχών, εταιρείες που λειτουργούν ανταλλακτήρια συναλλάγματος, εταιρείες που υπόκεινται στις διατάξεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κλπ.). Επίσης ανάλογα με το αντικείμενο της εταιρείας μπορεί να απαιτηθούν πρόσθετες άδειες, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Οι διαδικασίες ίδρυσης εταιρείας έχουν απλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, με την κατάργηση περιττών διαδικασιών τόσο για τους Τούρκους όσο και για τους ξένους επενδυτές.

Oι ξένοι επενδυτές μπορούν να συστήσουν ατομική επιχείρηση ή να δημιουργήσουν εταιρείες στην Τουρκία με όλες τις μορφές που προβλέπονται απο τον Εμπορικό Κώδικα της χώρας. Συνήθως οι ξένοι επενδυτές επιλέγουν την Ανώνυμη Εταιρεία ή την Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, υπάρχει όμως και η δυνατότητα ίδρυσης ομόρρυθμης και ετερόρρυθμης εταιρείας, υποκαταστήματος αλλοδαπής εταιρείας ή γραφείου αντιπροσωπείας.

Οι εταιρείες έχουν δικαίωμα μεταφοράς καθαρών κερδών και μερισμάτων εκτός της χώρας

Σήμερα θα σας περιγράψουμε τα βασικά βήματα για τους δύο πιο συνηθισμένους τύπους εταιρειών τους οποίους και επιλέγουν συνήθως οι επενδυτές: την ανώνυμη εταιρεία και την εταιρεία περιορισμένης ευθύνης.

Για την ίδρυση Ανώνυμης κατά μετοχές Εταιρείας, απαιτούνται τουλάχιστον 5 εταίροι και ελάχιστο αρχικό κεφάλαιο 50.000 λιρών.

Η ευθύνη κάθε μετόχου περιορίζεται στη αξία της συμμετοχής του.

Για την δημιουργία ΕΠΕ απαιτείται η συμμετοχή τουλάχιστον 2 εταίρων και το πολύ 50. Η ευθύνη των μετόχων περιορίζεται στο ποσοστό συμμετοχής τους στο αρχικό κεφάλαιο το δε απαιτούμενο ελάχιστο αρχικό κεφάλαιο είναι 5.000 λίρες

Για την ίδρυση και των δύο τύπων εταιρειών απαιτείται η καταγραφή τους στο Eμπορικό Mητρώο της περιοχής όπου θα βρίσκεται η έδρα τους.

Μεταξύ των απαραιτήτων για την εγγραφή δικαιολογητικών είναι το καταστατικό το οποίο, μεταξύ άλλων πρέπει να περιλαμβάνει πληροφορίες για τους μετόχους, την επωνυμία, το κεφάλαιο, την έδρα και τον σκοπό της, ο οποίος θα πρέπει να προκύπτει και από την επωνυμία.

Η αίτηση για την εγγραφή στο εμπορικό μητρώο γίνεται εντός 15 ημερών από την επικύρωση του καταστατικού της εταιρείας από τον συμβολαιογράφο, απόδειξη καταβολής του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου, ο οποίος ανέρχεται σε ποσοστό 4 τοις χιλίοις

Απαιτούνται επίσης επικυρωμένα υποδείγματα υπογραφών των εκπροσώπων της εταιρείας και επικυρωμένα αντίγραφα διαβατηρίων των φυσικών προσώπων που συμμετέχουν στην εταιρεία. Όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα και οι μεταφράσεις μπορούν να γίνουν στη Θεσσαλονίκη και πιστοποιούνται από το εδώ Τουρκικό Προξενείο.

Ο διαχειριστής της εταιρείας επιτρέπεται να είναι αλλοδαπός, απαιτείται όμως να έχει άδεια παραμονής, η αίτηση για την οποία μπορεί να υποβληθεί συγχρόνως με την υποβολή των εγγράφων για τη σύσταση της εταιρείας.

Αν οι μέτοχοι είναι ξένα νομικά πρόσωπα απαιτείται η ίδια σειρά νομιμοποιητικών εγγράφων που είναι απαραίτητη και στην Ελλάδα τα οποία πρέπει να είναι μεταφρασμένα και επικυρωμένα από το Τουρκικό Προξενείο.

Εντός 10 ημερών από την υποβολή των παραπάνω δικαιολογητικών ακολουθεί ανακοίνωση στην Εφημερίδα Εμπορικού Μητρώου. Με την καταγραφή της εταιρείας στο Μητρώο, αυτή πρέπει να λάβει από το αρμόδιο φορολογικό γραφείο της περιοχής της έδρας της αριθμό και στοιχεία φορολογικού μητρώου και από το αρμόδιο τοπικό παράρτημα του Υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων το σχετικό αριθμό εγγραφής.

Όταν γίνεται η καταγραφή της εταιρείας στο Μητρώο πρέπει να γίνει παράλληλα και η πιστοποίηση και καταγραφή των βιβλίων της εταιρείας από συμβολαιογράφο και η δήλωσή τους στην εφορία.

Για την σύσταση μιας εταιρείας, αν δεν έχει καταβληθεί 100% του κεφαλαίου πριν τη σύσταση, θα πρέπει 25% αυτού να καταβληθεί εντός τριών μηνών από τη σύσταση και το σύνολο εντός τριών ετών. Αν το κεφάλαιο έχει καταβληθεί κατά τη σύσταση της εταιρείας, στην διαδικασία καταγραφής στο Εμπορικό Μητρώο κατατίθεται το σχετικό αποδεικτικό τραπέζης για την καταβολή του κεφαλαίου. 

Κατά την καταγραφή το Εμπορικό Μητρώο ενημερώνει και το Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου όπου υποβάλλεται η επωνυμία και το καταστατικό της εταιρείας.  Αν πρόκειται για ξένη επένδυση πρέπει να ενημερωθεί και η Γενική Δ/νση Ξένων Επενδύσεων για λόγους συγκέντρωσης πληροφοριών για τις Άμεσες ξένες επενδύσεις .