Θεσσαλονίκη: Μικρότερη αύξηση στους Τούρκους τουρίστες σε σχέση με πέρσι

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2012 για τις διανυκτερεύσεις Ελλήνων και αλλοδαπών στα ξενοδοχεία του νομού Θεσσαλονίκης,  σύμφωνα με την Ένωση Ξενοδόχων της πόλης.

Όσον αφορά στον εισερχόμενο τουρισμό από την Τουρκία, παρατηρείται «κόπωση» στο ρυθμό αύξησης των Τούρκων τουριστών, με ποσοστό αύξησης 10,96% ενώ πέρσι ήταν 65,72%. Με βάση αυτό το ποσοστό, η Τουρκία κατατάσσεται 14η στον πίνακα με τις εθνικότητες με τη μεγαλύτερη αύξηση. Την πρώτη θέση έχει η Λιβύη, λόγω των τραυματιών που φιλοξενούνται στα ξενοδοχεία της πόλης και ακολουθούν Ουγγαρία, Τσεχία, Ουκρανία και Ρωσία.

Στην κατάταξη με τις περισσότερες διανυκτερεύσεις από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούνιο 2012, η Τουρκία βρίσκεται στην πέμπτη θέση με 18.673 διανυκτερεύσεις. Τις πρώτες τέσσερις θέσεις καταλαμβάνουν η Λιβύη, η Κύπρος, η Ρωσία και η Ιταλία.

Αίσθηση προκαλούν τα νούμερα από το Ισραήλ, το οποίο παρουσιάζει δραματική πτώση (-48,35%) και από την πρώτη θέση στην κατάταξη των αλλοδαπών κατρακύλησε στην έβδομη. Αξιοσημείωτη είναι η μείωση σε σχέση με τον απόλυτο αριθμό διανυκτερεύσεων και για τους Βαλκάνιους γείτονές μας, δηλαδή Αλβανούς (-39,77%), Βούλγαρους (-17,49%), Σέρβους (-13,44%) και Ρουμάνους (-18,26%), ενώ σε πτώση βρίσκονται και οι λεγόμενες μεγάλες παραδοσιακές τουριστικές αγορές όπως το Ηνωμένο Βασίλειο (-10,77%), η Γερμανία (-6,84%), οι ΗΠΑ (-5,51%) και η Ιταλία (-3,93%).

Η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης θεωρεί πως ο τουρισμός κινδυνεύει να βρεθεί σε κατάσταση ελεύθερης πτώσης, με επιπτώσεις στην ευρύτερη τοπική οικονομία. Για άλλη μία φορά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι θα προκληθεί μεγάλο πλήγμα στην εισροή αλλοδαπών τουριστών, εάν διεθνείς αεροπορικές εταιρείες που σκέφτονται να διακόψουν ή να μειώσουν πτήσεις προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία», υλοποιήσουν τα σχέδιά τους. Απευθύνει δε, έκκληση στους αρμόδιους φορείς και την Πολιτεία να συντονιστούν άμεσα και να αναλάβουν δράση, ώστε να αποτραπεί το φαινόμενο που θα οδηγήσει σε αποκλεισμό της Θεσσαλονίκης από τον υπόλοιπο κόσμο.

GRTRnews