Ελληνοτουρκική Συνεργασία για τα Πουλιά του Αιγαίου

Οι δύο γείτονες εταίροι της BirdLife International, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία  και η Τουρκική Doğa Derneği, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να υλοποιήσουν το πρώτο κοινό πρόγραμμα τακτικών καταγραφών των θαλασσοπουλιών, κατά μήκος της βασικής μεταναστευτικής τους διαδρομής από τον Βόσπορο προς το Αιγαίο. Η  δράση γίνεται στην προσπάθεια να καταδειχτεί η σπουδαιότητα των οικοσυστημάτων του Αιγαίου για τα πουλιά και τη βιοποικιλότητα της ευρύτερης περιοχής.

Οι καταγραφές αφορούν κυρίως το Μύχο, ένα θαλασσοπούλι ενδημικό της κεντρικής και ανατολικής Μεσογείου, που αναπαράγεται στις πολύτιμες για τη διατήρηση της Μεσογειακής βιοποικιλότητας ακατοίκητες νησίδες της Μεσογείου και διαχειμάζει στην ανατολική Μεσόγειο και κυρίως στη Μαύρη Θάλασσα. Μεγάλοι αριθμοί Μύχων μετακινούνται στις αρχές της άνοιξης από τη Μαύρη Θάλασσα προς τη Μεσόγειο, μέσω των Στενών του Βοσπόρου για να φτάσουν στους τόπους αναπαραγωγής. Αντίστροφη πορεία ακολουθούν τα πουλιά το φθινόπωρο από τη Μεσόγειο προς τους πλούσιους ψαρότοπους της Μαύρης Θάλασσας. Η εξασφάλιση της προστασίας των περιοχών διέλευσης των πληθυσμών αυτών, θεωρείται μεγάλης σημασίας για την προστασία τους.

Μετά από διεθνή συνάντηση εργασίας που διοργανώθηκε τον Φεβρουάριο στην Κωνσταντινούπολη, άρχισαν οι καταγραφές και τα πρώτα αποτελέσματα είναι πραγματικά εντυπωσιακά, αφού έχουν καταγραφεί διελεύσεις ως και 25.000 Μύχων ημερησίως από τον Βόσπορο, καθώς και έως 14.000 ατόμων ημερησίως  δυτικά της Λέσβου, αριθμοί που αποδεικνύουν την αδιαμφισβήτητη σημασία των θέσεων αυτών για τη μετανάστευση του Μύχου.

Ο Μύχος είναι απειλούμενο είδος που κατατάσσεται από την Διεθνή Ένωση για την Διατήρηση της Φύσης (IUCN) στην κατηγορία των Σχεδόν Κινδυνευόντων ειδών. Η Ορνιθολογική, η DD και η BirdLife International βρήκαν στο είδος αυτό την ιδανική ευκαιρία για να εξηγήσουν στην κοινή γνώμη των δύο χωρών τη σημασία που έχει η διεθνής συνεργασία για την προστασία των μεταναστευτικών πουλιών, που δεν γνωρίζουν από εθνικά σύνορα, ούτε από χωρικά ύδατα.

«Οι δύο εταίροι ελπίζουν ότι αυτή η πρώτη κοινή δράση θα ακολουθηθεί από πιο αποφασιστικά βήματα για την προστασία των θαλασσοπουλιών που ζουν ή μετακινούνται στο χώρο του Αιγαίου» δήλωσε ο Επιστημονικός Διευθυντής της Ορνιθολογικής, Τάσος Δημαλέξης. «Ήταν καιρός να υπάρξει μια τέτοια προσέγγιση, μιας και οι απειλές που αντιμετωπίζουν τα οικοσυστήματα αυτής της πολύτιμης για τη βιοποικιλότητα περιοχής και από τις δύο πλευρές των συνόρων, αυξάνουν χρόνο με τον χρόνο. Η συνειδητοποίηση της αξίας τους από τους πολίτες των δύο χωρών, μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη προστασία τους».

Η δράση υλοποιείται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE «Υλοποίηση δράσεων διατήρησης για τον Θαλασσοκόρακα και τον Αιγαιόγλαρο και αναγνώριση Θαλάσσιων Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά της Ελλάδας» και στην Τουρκία με την υποστήριξη της RSPB (Βρετανική Ορνιθολογική Εταιρεία).