Ελληνικό Θέατρο Μαριονέτας στην Κωνσταντινούπολη

Στο 14o Διεθνές Φεστιβάλ Μαριονέτας της Κωνσταντινούπολης (Istanbul Uluslararası Kukla Festivali) συμμετέχει το ελληνικό Θέατρο Μαριονέτας ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ με την παράσταση κουκλοθέατρου για ενήλικες «Της μουσικής τα νήματα».

Οι παραστάσεις θα δοθούν στις
7, 8 και 11 Μαϊου 2011.

Το Φεστιβάλ ιδρύθηκε το 1996 από τον Cengiz Özek και φιλοξενεί κάθε χρόνο παραστάσεις και θεατές από όλον τον κόσμο. Φέτος διοργανώνεται από τις 4 μέχρι τις 14 Μαϊου 2011 και εκτός από την Τουρκία και Ελλάδα συμμετέχουν θίασοι από Γερμανία, ΗΠΑ, Ιταλία, Γαλλία, Νορβηγία, Σουηδία, Ισπανία, Αυστρία, Σλοβενία, Ολλανδία και Ινδονησία.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα λειτουργεί και μια έκθεση για τον Καραγκιόζη που διοργανώνεται από το σύλλογο Μαριονέτας του Πανεπιστημίου Kocaeli (7-12 Mαϊου στο Γαλλικό Πολιτιστικό Κέντρο- Fransız Kültür Merkezi).

«Της μουσικής τα νήματα»


Το έργο
Πρόκειται για μια ιδιόμορφη συναυλία που δίνεται από ανθρώπους και μαριονέτες με μουσικές από διάφορα μέρη του κόσμου.

Μια κωμική παράσταση αποτελούμενη από ξεχωριστά σκετς με 11 μαριονέτες σε ρόλους μουσικών και δύο κουκλοπαίκτες που συμμετέχουν από την μια πλευρά σε μια παράσταση κουκλοθεάτρου και από την άλλη σε μια παράσταση μιμικής με πρωταγωνιστές τους ίδιους.

Ένας λαϊκός κρουστός με μια ανατολίτισσα χορεύτρια belly dance, ένας ακορντεονίστας με μια τσιγγάνα τραγουδίστρια, ένας παραδοσιακός ουτίστας με 3 κλασσικούς βιολιστές, ένας κιθαρίστας με ένα ντράμερ του Rock συγκροτήματος The Strings και ένας μικρός βιολιστής είναι οι πρωταγωνιστές της παράστασης.

Η παράσταση
Πρόκειται για συνδυασμό θεάτρου μαριονέτας και μιμικής. Οι μαριονέτες είναι κατασκευασμένες από ξύλο και χαρτοπολτό, χειρίζονται με συνδυασμό τεχνικών(νήματα, μαρότ, bunraku) και παίζονται σε μαύρο φόντο. Η δράση τόσο στις μαριονέτες όσο και στους κουκλοπαίκτες – performers είναι χορογραφημένη χρησιμοποιώντας στοιχεία μιμικής και commedia dell’arte.

Το εργαστήρι κατασκευής και θεάτρου μαριονέτας ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ δημιουργήθηκε από τον Νίκο Τόμπρο και την Ελένη Παναγιώτου, κουκλοποιούς και κουκλοπαίκτες, και έχει έδρα στα Βασιλικά της Β. Εύβοιας.

Istanbul Uluslararası Kukla Festivali

Şehit Muhtar Mah. Taksim Akarcası Sok. No:4 Beyoğlu – İSTANBUL
Tel: +90 (212) 243 47 04
Email: info@kuklaistanbul.com
Website:http://www.kuklaistanbul.org

GRTRNEWS