Συνέδριο προς τιμήν του Στέφανου Γερασίμου

Συνέδριο προς τιμήν του Στέφανου Γερασίμου διοργανώνεται την Παρασκευή 27 Μαϊου 2011 στο μουσείο Sakip Sabanci στο Emirgan. Βασικός ομιλητής είναι ο ιστορικός Mark Mazower, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.
Η ομιλία του έχει τίτλο: «Η έννοια του μετα-οθωμανικού τόπου».

Το συνέδριο είναι ανοιχτό στο κοινό και τελείται υπό την αιγίδα των πανεπιστημίων Βοσπόρου και Sabanci. Ώρα έναρξης: 18.30.

Ο Στέφανος Γερασίμου γεννήθηκε στην Πόλη το 1942 και πέθανε στο Παρίσι το 2005 σε ηλικία 63 ετών.

Πρώτο παιδί της γνωστής Πολίτικης οικογένειας Γερασίμου (πατέρας Κωνσταντίνος, μητέρα Αθηνά, αδελφή Μαριάννα), έκανε τις γυμνασιακές του σπουδές στο Ζωγράφειο Λύκειο και στη συνέχεια  στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στο τμήμα αρχιτεκτονικής στην Πόλη, από όπου αποφοίτησε το 1966. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Παρίσι στοInstitut d’ Urbanisme  όπου παρουσίασε τη διδακτορική του διατριβή «Η Τουρκία υπό συνθήκες υπανάπτυξης». Η διατριβή εκδόθηκε αργότερα σε τρεις τόμους και αποτελεί  σταθμό για την κοινωνική επιστήμη στην Τουρκία. Μεταξύ 1980-85, επιμελήθηκε για τις εκδόσεις François Maspero /La Découverte την έκδοση κειμένων περιηγητών που αναφέρονται στις περιοχές της σημερινής Τουρκίας.

Η δραστηριότητα του αυτή και το εύρος των γνώσεών του σχετικά με την Κωνσταντινούπολη τον οδήγησε στη δεύτερη διατριβή του με τίτλο «Οι περιηγητές στην Οθωμανική Αυτοκρατορία».

Στα 1989, διορίστηκε καθηγητής στο τμήμα Πολεοδομίας στο πανεπιστήμιο του Παρισιού. Στο διάστημα 1994-99, διετέλεσε διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ανατολικών Σπουδών στην Πόλη, που συντονίζει στην Τουρκία την γαλλική ερευνητική δραστηριότητα για κάθε ιστορική περίοδο. Ως το θάνατο του, υπήρξε καθηγητής στο Paris VIII. Εξέδωσε πολλά έργα που αφορούν μεγάλη ευρύτητα θεμάτων τόσο στα γαλλικά όσο και στα τουρκικά. Εκτός από όσα  ήδη σημειώσαμε, αξίζει ακόμη να αναφέρουμε τα «Μύθοι της Κωνσταντινούπολης και της Αγια-Σοφιάς»(1995), «Εθνότητες και Σύνορα, Βαλκάνια, Καύκασος και Μέση Ανατολή»(1995), «Ιστανμπούλ: η Πόλη των Αυτοκρατοριών» (2000), «Οι Τουρκο-σοβιετικές σχέσεις κατά τον πόλεμο της Ανεξαρτησίας 1917-1923», (2000), ενώ πρόσφατα είχε επιμεληθεί στα αγγλικά έναν τόμο με τίτλο «Κοινωνία Πολιτών και Εθνικισμός στην Τουρκία» (2001). Το τελευταίο του έργο ήταν τα «Τραπέζια των σουλτάνων, η κουζίνα του οθωμανικού ανακτόρου, τον 15ο και τον 16ο αι.» (2004). (πηγή βιογραφίας etmelan.gr – της Πηνελόπης Στάθη)

GRTRnews