Αφιέρωμα στη μουσική κολεκτίβα «Λωξάνδρα»

Μουσικό Εργαστήριο και συναυλία για το καφέ αμάν
Προσκαλεσμένοι: Mουσικό συγκρότημα «Λωξάνδρα» & Θεοδώρα Αθανασίου (τραγούδι)

Ανοικτές πρόβες: Παρασκευή 4 – Σάββατο 5 Μαΐου // 10.00 – 20.00
Συναυλία: Κυριακή 6 Μαΐου // 20.00

ΧΩΡΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ – Βαλαωρίτου 4, 8ος όροφος
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ 

Το συγκρότημα «Λωξάντρα», μία μουσική κολεκτίβα με ρίζες στην «καθ’ ημάς» Ανατολή, είναι ίσως το δυναμικότερο μουσικό σύνολο του είδους, όχι μόνο στα όρια της έδρας της στη Θεσσαλονίκη, αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς και σε μουσικά φεστιβάλ και άλλες διοργανώσεις του εξωτερικού. Με αφορμή την πολυετή προσφορά των μουσικών της «Λωξάνδρας», την έμπνευση που χάρισε η μουσική  τους πράξη σε πολλούς μουσικούς της νέας γενιάς, αλλά και την πρόσφατη έκδοση ενός ακόμη δίσκου, οι φοιτητές της κατεύθυνσης παραδοσιακής μουσικής του ΤΜΕΤ, «δια φωνής» του μουσικού συνόλου ΝΕΟΙ ΠΑΝΕΣ, θα παίξουν για τρεις μέρες μουσική μαζί με ιδρυτικά – και μη – μέλη του συγκροτήματος.

Μαζί τους και η Θεοδώρα Αθανασίου, μία από τις πιο πληθωρικές τραγουδιστικές παρουσίες της νέας γενιάς στο ιστορικό ρεμπέτικο και δεξιοτέχνης του πολίτικου λαούτου και της λαϊκής κιθάρας, πρόκειται να διδάξει το ύφος του καφέ αμάν στους φοιτητές μας.

To ρεπερτόριο πάνω στο οποίο θα εργαστούν τα δύο σύνολα κινείται γύρω από την παράδοση του «Μεΰχανέ» και του «Καφέ Αμάν». Είναι μια σύγχονη προσέγγιση της αστικής μουσικής διασκέδασης των δεκατιών ’10-’20-’30 σε πόλεις- κέντρα όπως η Πόλη, η Σμύρνη, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα και ο Πειραιάς. Τα τραγούδια επανασυνθέτονται με νέες ιδέες στις ενορχηστρώσεις, αποφεύγοντας το άτοπο μιας απλής αναπαραγωγής (folklore).

Με ευκαιρία τη δημιουργική αυτή συνεύρεση, θα γίνουν από τα μέλη της «Λωξάνδρα» και ξεχωριστές εισηγήσεις επάνω στα εξής αντικείμενα:

Tραγούδι & πολίτικο λαούτο: Θεοδώρα Αθανασίου
Κλαρίνο: Nίκος Αγγούσης
Κανονάκι: Δημήτρης Βασιλειάδης
Βιολί: Μάκης Μπακλατζής
Κρουστά: Λουκάς Μεταξάς & Δημήτρης Παναγούλιας

ενώ στην τελική συναυλία πρόκειται να συμμετέχει, μαζί με το σύνολο των φοιτητών, ο Κυριάκος Ταπάκης (ούτι), ο Πάνος Λαμπρόπουλος (νέυ), καθώς και οι καθηγητές της κατεύθυνσης Σωκράτης Σινόπουλος (πολίτικη λύρα), Θύμιος Ατζακάς (ούτι), Λευτέρης Τσικουρίδης (μπουζούκι) και Κωστής Πουλιανάκης (κρουστά)

Καλλιτεχνική επιμέλεια, διοργάνωση: Θύμιος Ατζακάς (Λέκτορας ΤΜΕΤ), Σωκράτης Σινόπουλος (Λέκτορας ΤΜΕΤ)