Αυξάνονται οι τιμές των κατοικιών στις μεγαλύτερες αγορές της Τουρκίας

Ανοδικά κινούνται οι τιμές των κατοικιών στην Τουρκία, όπως προκύπτει από νέα έρευνα που καταγράφει την πορεία των τιμών σε πέντε από τις σημαντικότερες αγορές της γειτονικής χώρας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους δείκτες REIDIN (TRPPI), κατά τον μήνα Δεκέμβριο, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν (έναντι του Νοεμβρίου) κατά 1,36% στα Αδανα, κατά 0,47% στην Αγκυρα και κατά 0,55% στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ήταν οριακά υψηλότερες στη Σμύρνη (0,09%). Στον αντίποδα, σημείωσαν κάμψη της τάξεως του 1,5% στην Αττάλεια και κατά 0,43% στην Μπούρσα.

Αντίστοιχα και οι τιμές των ενοικίων κατοικιών κινήθηκαν ανοδικά κατά τον τελευταίο μήνα του έτους. Συγκεκριμένα, τα ενοίκια ενισχύθηκαν κατά 0,30% στα Αδανα, κατά 0,26% στην Αττάλεια, κατά 0,58% στην Κωνσταντινούπολη και κατά 0,83% στη Σμύρνη, ενώ υποχώρησαν με ρυθμό 0,47% στην Αγκυρα και κατά 1,33% στην Μπούρσα.

Η ανοδική τάση των τιμών, τόσο στις αγοραπωλησίες όσο και στις ενοικιάσεις, μόνο τυχαία δεν θα πρέπει να θεωρείται, μιας και η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό ταχύτερο του αναμενομένου (6,4% το 2010).

Ηδη, μια σειρά αναλυτών έχουν στο μικροσκόπιό τους την Τουρκία, ως μία από τις πιο πολλά υποσχόμενες οικονομίες, ένεκα και της τουριστικής της βιομηχανίας, η οποία συνεχίζει να αναπτύσσεται. Το 2010, τη γειτονική χώρα επισκέφθηκαν 28 εκατ. τουρίστες, ενώ για φέτος οι εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό στα 31 εκατ.

Πηγή: kathimerini.gr