Αυλαία σήμερα για το κάμπινγκ «Φιλίας των λαών της Μέσης Ανατολής»

63 φοιτητές και καθηγητές από 11 Πανεπιστήμια της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου (Ισραήλ, Παλαιστίνη, Τυνησία, Τουρκία, Ισπανία) έφτασαν στις 10 Αυγούστου στην κατασκήνωση του Α.Π.Θ. στο Ποσείδι, προκειμένου να συμμετάσχουν στο 1ο Κάμπινγκ Φιλίας των Λαών της Μέσης Ανατολής που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού “Θεσσαλονίκη: Σταυροδρόμι Πολιτισμών” και με τη στήριξη του ΟΠΑΠ.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, μέχρι σήμερα 19 Αυγούστου, στις κατασκηνώσεις του ΑΠΘ, είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν, να ανταλλάξουν ιδέες και να απασχοληθούν σε θεματικά εργαστήρια, με σκοπό τη δημιουργία και την παρουσίαση δράσεων στους τομείς της Τέχνης και των Επιστημών.

Την Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011 και ώρα 20:00, πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της κατασκήνωσης του Α.Π.Θ., στο Ποσείδι, αποχαιρετιστήρια εκδήλωση με:

– δεκαπεντάλεπτες παρουσιάσεις των δράσεων στο πλαίσιο των εργαστηρίων τους και του μαθήματος ελληνικής γλώσσας,

– θεατρική παράσταση φοιτητών του Τμήματος Θεάτρου, με τίτλο “Woyzεck”

– μουσική συναυλία φοιτητών του Α.Π.Θ.

Τα Πανεπιστήμια που συμμετέχουν στο πρόγραμμα

1. Haifa University, Ισραήλ

2. Tel Aviv University, Ισραήλ

3. Hebrew University of Jerusalem, Ισραήλ

4. Bethlehem University, Παλαιστίνη

5. Al Quds University, Παλαιστίνη

6. Hacettepe University, Τουρκία

7. Murcia University, Ισπανία

8. University of Gafsa, Τυνησία

9. University of Sfax, Τυνησία

10. University of Tunis, Τυνησία

11. University of Sousse, Τυνησία

Επίσης, απασχολήθηκαν σε πέντε θεματικά εργαστήρια (Αρχαιολογία, Αρχιτεκτονική, Καλές Τέχνες, Περιβαλλοντικές Επιστήμες και Πολιτικές Επιστήμες), σε μαθήματα νέας ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, καθώς και σε παιχνίδια που σκοπό έχουν τη σύσφιξη των σχέσεών τους.

Τα θέματα των Εργαστηρίων που αναπτύχθηκαν

– Αρχαιολογία (φοιτητές του Τμήματος Αρχαιολογίας συμμετείχαν σε ανασκαφή στη Βεργίνα), με υπεύθυνη την Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., Χρυσούλα Παλιαδέλη.

– Αρχιτεκτονική, με υπεύθυνη την Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ., Φανή Βαβύλη.

– Καλές Τέχνες, με υπεύθυνο τον Κοσμήτορα της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., Καθηγητή Δημήτρη Ναζίρη.

– Περιβαλλοντικές επιστήμες, με υπεύθυνο τον Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και υπεύθυνο Έδρας UNESCO στο Α.Π.Θ. για το νερό, Ιάκωβο Γκανούλη.

– Πολιτικές επιστήμες, με υπεύθυνο τον Αν. Καθηγητή του Τμήματος Νομικής του Α.Π.Θ., Παναγιώτη Γκλαβίνη.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες δράσεις: περίπλους Αγ. Όρους, πολιτιστική εκδρομή στο αρχαιολογικό μουσείο της Θεσσαλονίκης και στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, πολιτιστικές, αστρονομικές, μουσικές και γαστρονομικές εκδηλώσεις.