Απώλειες στον τουρισμό από τη μετ’ εμποδίων χορήγηση βίζας

Απλούστευση διαδικασιών για τουρίστες από χώρες  όπως Τουρκία, Ρωσία ζητούν οι ξενοδόχοι

Το ενδεχόμενο απώλειας τουριστών από μεγάλες αγορές όπου απαιτείται η χορήγηση θεωρήσεων (Visa) και διαπιστώνονται προβλήματα στη σχετική διαδικασία επεσήμανε το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και πρόεδροι Ενώσεων Ξενοδόχων από τη Βόρεια Ελλάδα στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών κατά τη διάρκεια χθεσινής συνάντησης.

Οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων τόνισαν την ανάγκη ενίσχυσης των μηχανισμών χορήγησης θεωρήσεων καθώς και του εξορθολογισμού και της απλούστευσης των σχετικών διαδικασιών για πολίτες χωρών που αποτελούν μεγάλες αγορές για τον ελληνικό προορισμό. Eπίσης, αναφέρθηκαν στις διαδικασίες χορήγησης βίζας σε πολίτες της Τουρκίας και ιδίως από την περιοχή της Κωνσταντινούπολης από την οποία το τελευταίο διάστημα καταγράφεται έντονο και αυξανόμενο ενδιαφέρον για ταξίδια στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την έρευνα συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδας στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου πέρυσι επισκέφθηκαν την Ελλάδα 423.124 τουρίστες από την Τουρκία. Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Θράκης κ. Κώστας Χατζηκωνσταντίνου, που συμμετείχε στη συνάντηση, αναφέρει ότι «με τη στελέχωση που έχουν οι προξενικές μας αρχές δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τον αυξανόμενο αριθμό τουριστών από την Τουρκία». Ειδικά κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου παρατηρείται μεγάλη ζήτηση για προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας, ακόμα και για ταξίδια σύντομης διάρκειας, για Σαββατοκύριακα αλλά και citybreaks, ζήτηση όμως που δεν είναι εύκολο να καλυφθεί λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών στην έγκριση θεωρήσεων σύμφωνα με την ΠΟΞ. Ο κ. Χατζηκωνσταντίνου σημειώνει ότι το κόστος ανά βίζα φθάνει στα 65 ευρώ, ενώ υπάρχει και πρόσθετη δαπάνη 20 ευρώ για την ασφάλιση. Παράλληλα, προσθέτει ότι η Συνθήκη Σένγκεν επιτρέπει τη δυνατότητα χορήγησης θεωρήσεων πολλαπλών εισόδων, διαδικασία που προτάθηκε από την πλευρά της ΠΟΞ με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια.

Kατά την Ομοσπονδία, «η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε ότι αναγνωρίζει τη σημασία μιας απλουστευμένης διαδικασίας χορήγησης θεωρήσεων για την ενίσχυση του τουρισμού και κατά προέκταση και της εθνικής οικονομίας και δεσμεύτηκε να εξετάσει σοβαρά τις προτάσεις της Ομοσπονδίας στο πλαίσιο της βελτίωσης του επιπέδου επισκεψιμότητας της χώρας μας». Στο πλαίσιο αυτό το ΥΠΕΞ σκοπεύει να ανοίξει άμεσα ένα visa Center στο Μποντρούμ και άλλο ένα στα παράλια του Αιγαίου, κατά το πρότυπο λειτουργίας αντίστοιχων visa Center στη Ρωσία που βοήθησαν στη διαδικασία μεγαλύτερου αριθμού χορήγησης θεωρήσεων.