Έρευνα για το προφίλ των Τούρκων εφήβων

Σύμφωνα με έρευνα με τίτλο «Το προφίλ των Τούρκων Εφήβων”  η πλειοψηφία των Τούρκων εφήβων δεν εγκρίνει το προγαμιαίο σεξ.  Συγκεκριμένα, το 85,3 % δε δέχεται το σεξ πριν από το γάμo ενώ το υπόλοιπο 14,7% δεν βλέπει το προγαμιαίο σεξ ως πρόβλημα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Οικογενειακών και Κοινωνικών Ερευνών (αποτελεί τμήμα της Τουρκικής Πρωθυπουργίας) από το 2008 μέχρι το 2010 με προσωπικές συνεντεύξεις ανάμεσα σε 5.765 εφήβους ηλικίας μεταξύ 13 και 18.  Το 74,4 τοις εκατό των ερωτηθέντων ήταν από  αγροτικές περιοχές ενώ το υπόλοιπο 25,6 από αστικές περιοχές.

Μόνο το 50,8% απάντησε ότι έχει φιλίες από το αντίθετο φίλο ενώ το 22% δεν αποδέχεται την φιλία μεταξύ ατόμων διαφορετικού φύλου.

Τα αγαπημένα θέματα συζήτησης των κοριτσιών είναι το σχολείο, οι εξετάσεις, το ντύσιμο, η μουσική και οι τηλεοπτικές σαπουνόπερες. Τα αγόρια προτιμούν να μιλάνε για αθλητισμό, ποδόσφαιρο και σεξ.

Όταν οι έφηβοι έχουν κάποιο πρόβλημα, το 44,2% συμβουλεύεται τη μητέρα του, το 20% το συζητάει με τους φίλους του, το 9% με τον πατέρα του και το 6,1% δεν μιλάει σε κανέναν.

Μόνο το 18,4 % των εφήβων πληροφορείται για το σεξ από τη μητέρα του, το 26% από τους φίλους του και το 11,7% από το σχολείο.

Απο τους ερωτηθέντες, το 30% έχει σαν είδωλο τον τραγουδιστή της ποπ Ιsmail YK και ακολουθούν στη λίστα οι ποδοσφαιριστές Αrda Turan και Christiano Ronaldo. Γενικά στη κορυφή της λίστας βρίσκονται τραγουδιστές και ποδοσφαιριστές ενώ στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται πολιτικοί, επιστήμονες και συγγραφείς.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι ο ιδρυτής του τουρκικού κράτους Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ δεν βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της λίστας με τα δημοφιλέστερα είδωλα των Τούρκων εφήβων.