«Συσσώρευση Κεφαλαίου και Παγκοσμιοποίηση στην Τουρκία Διαχρονικά»

Οι Εκδόσεις Παπαζήση και το Ελληνοτουρκικό Εμπορικό Επιμελητήριο διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Κωνσταντινίδη:

«ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ»

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Απριλίου 2010 και ώρα 18.30 στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (Ακαδημίας 7 – Σύνταγμα, αίθουσα 8ου ορόφου)

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι:

Κωνσταντίνος Αθανασόπουλος, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου
Ανδρέας Ανδριανόπουλος, Διευθυντής Ινστιτούτου Διπλωματίας και Διεθνών Εξελίξεων, π. Υπουργός
Μάριος Ευρυβιάδης, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου
Παναγιώτης Κουτσίκος, Πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου
Ιωάννης Θ. Μάζης, Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας-Γεωπολιτικής, Τμήμα Σύγχρονων Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, Ε.Κ.Π.Α.
Νεοκλής Σαρρής, Ομότιμος Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου

Την παρουσίαση θα συντονίσει ο Ανδρέας Ρομπόπουλος, Δημοσιογράφος, κανάλι Mega

Συσσώρευση κεφαλαίου και παγκοσμιοποίηση στην Τουρκία διαχρονικά
Γεώργιος Κωνσταντινίδης

Εκδόσεις: Παπαζήσης, 2009
370 σελ.
ISBN 978-960-02-2303-3

Το θεμελιώδες θέμα του εκπονήματος αυτού αποτελεί η συσσώρευση κεφαλαίου στην Τουρκία, η τουρκική οικονομική ανάπτυξη και μεγέθυνση στα πλαίσια του πολυσύνθετου φαινομένου της παγκοσμιοποίησης.

Στο έργο γίνεται μια διαχρονική μελέτη της συσσώρευσης κεφαλαίου της τουρκικής οικονομίας από το 2ο μισό του 17ου αιώνα και διεξοδικότερα καλύπτεται η χρονική περίοδος από το 1985 έως και τις μέρες μας. Με τη χρήση της μικτής επιστημονικής μεθόδου, συγκεντρώνεται και συμπληρώνεται η διάσπαρτη γνώση για την τουρκική συσσώρευση κεφαλαίου και διατυπώνεται ένα οικονομικό υπόδειγμα που ερμηνεύει προσεγγιστικά την οικονομία της Τουρκίας και περιγράφει τη συνεισφορά των διάφορων μορφών κεφαλαίου στην οικονομική της ανάπτυξη.

Η ανάλυση εστιάζεται σε ορισμένους κλάδους της τουρκικής οικονομίας (αμυντικές βιομηχανίες, χρηματοπιστωτικός, γεωργικός, τουριστικός κλάδος κ.ά.) και διαπιστώνεται η ύπαρξη πέντε μορφών κεφαλαίου: το κεμαλικό, το ισλαμικό, το κεφάλαιο των μεγάλων βιομηχανικών συγκροτημάτων της Τουρκίας, το κεφάλαιο που προέρχεται από παράνομες οικονομικές δραστηριότητες (παραοικονομία) και το αλλοδαπό κεφάλαιο, που συνίσταται σε ξένη οικονομική βοήθεια και σε άμεσες ξένες επενδύσεις. Παράλληλα, αποδεικνύεται η οικονομική και πολιτική διασύνδεση της Τουρκίας με τις Η.Π.Α., το Ισραήλ και τη Μεγάλη Βρετανία (θεωρία των “συγκοινωνούντων δοχείων”) και η οικονομική στήριξη που οι χώρες αυτές καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρουν στην Τουρκία με τη μορφή διακρατικών και επιχειρηματικών συμφωνιών, χρηματοδοτικών προγραμμάτων και ενισχύσεων.

Τέλος, αναλύεται η ενσωμάτωση της τουρκικής οικονομίας στο διεθνές οικονομικό σύστημα και οι μελλοντικές προοπτικές της, ζητήματα που απασχολούν ολοένα και περισσότερο τη διεθνή οικονομία και πολιτική.